Optužena sudska vještakinja Anka Samardžić muca i plače od straha

Za dva tjedna na Županijskom sudu u Splitu nastavit će se suđenje Anki Samardžić (59), diplomiranoj ekonomistici, optuženoj za uzimanje 100.000 eura mita. Ostaje vidjeti hoće li se tijekom procesa koji je pokrenut akcijom USKOK-a i policije otkriti što je dugogodišnju sudsku vještakinju za financije i knjigovodstvo, rođenu u Otoku Dalmatinskom, navelo da zakorači s one strane zakona. Anka Samardžić živi u Omišu i dugo godina je, uz povremene angažmane kao sudska vještakinja, radila u lokalnoj Tvornici ‘‘Galeb’’. Živi u izvanbračnoj zajednici 20 godina i nema djece, a otkada je krajem ljeta 2007. godine ‘‘pukla bruka’’, boluje od depresije i nekontroliranog straha zbog ishoda postupka. Na početku priče Anka nije bila tako preplašena i depresivna ...

UOČI NASTAVKA SUÐENJA, SUDSKA VJEŠTAKINJA OPTUŽENA ZA UZIMANJE MITA OD 100.000 EURA PALA JE U DUBOKU DEPRESIJU

 

Piše: Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čižmić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija


Posao ‘samo za mahere’

Anka Samardžić živi u Omišu i dugo godina je, uz povremene angažmane kao sudska vještakinja, radila u lokalnoj Tvornici ‘‘Galeb’’. Živi u izvanbračnoj zajednici 20 godina i nema djece, a otkada je krajem ljeta 2007. godine ‘‘pukla bruka’’, boluje od depresije i nekontroliranog straha zbog ishoda postupka.

Privođenje Anke Samardžić i Marije Lulić

Privođenje Anke Samardžić (lijevo) i Marije Lulić

Na početku priče Anka nije bila tako preplašena i depresivna te se čak u krugu svog poduzeća hvalila kolegici, s kojom je bila bliska, kako je očekuje novac jer je ‘‘napravila dobar posao koji dobivaju samo maheri’’. Ljudi koji je osobno poznaju drže kao je osnovni motiv njezine pohlepe bila opsesija koja ju je morila takoreći cijeli život – kupnja stana.

Upravo je kolegici s kojom radi 20 godina kazala kako će s dobivenim novcem od maherskog posla ostvariti svoju životnu želju. Do tada se nije upletala u nelegalne poslove, a kada je nanjušila priliku da preko noći dođe do novca, posavjetovala se sa starijom sestrom Marijom Lulić, pravnicom u Partner banci i sudskom vještakinjom za carinsko poslovanje i platni promet Županijskog suda u Zagrebu.

Marija, koja sada s njom dijeli optuženičku klupu,Marija Lulić nadgledala je pregovore Anke i Ivana Vilića od kojeg su trebali uzeti mito. U jednom telefonskom razgovoru predbacila je sestri kako treba njega pustiti da ponudi novac, a ne ga izravno pitati. ‘‘Koliko to malo dite ima godina?’’, pitala je Marija Anku u telefonskom razgovoru nakon dogovora oko mita, što je bila šifra za pitanje na koliko novca su se dogovorili. ‘‘Bože blagoslovi!’’, uskliknula je Marija kada je čula za dogovoren iznos.

 

USKOK prati sestre

Obje su mislile kako Viliću gori pod nogama te je spreman dati toliki novac da se izvuče od zatvorske kazne. Nad njim je tada bilo u tijeku suđenje na Županijskom sudu u Splitu zbog obnove postupka iz 1981. godine kada je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora jer je kao poslovođa trgovine broj 128 OUR-a ‘‘Napredak’’ u Kreševu iz dnevnih utržaka tijekom osam mjeseci 1979. godine uzeo oko 456.000 tadašnjih dinara. Nisu znale kako ih je on već prijavio USKOK-u i da su njihovi susreti snimani.

Polovicom srpnja 2007. Anka i Vilić susreli su se na izletištu Radmanove mlinice kraj Omiša, gdje joj on daje 15 tisuća eura. Drugi susret je deset dana poslije u restoranu „Kod Mije“ u Lokvi Rogoznici i tada je obavljena primopredaja istog iznosa. Krajem kolovoza u Ankinu uredu u tvornici „Galeb“ Vilić joj predaje preostalih 70.000 eura. Sva tri susreta dokumetirana su video i audiosnimkama iz skrivenih kamera i mikrofona koje je nosio Vilić.

Istog mjeseca Anka je izradila vještačenje u kojem navodi ‘‘mišljenja sam kako ne mogu izraditi nalaz i vještvo kako ste tražili jer je originalna dokumentacija manjkava”. Zatim je ispostavila račun Županijskom sudu u Splitu na osam tisuća kuna. Zbog takvog nalaza u kaznenom predmetu protiv Vilića, zatraženo je treće financijsko vještačenje. Dobivenim mitom Anka daruje prijateljice i članove obitelji te sebi kupuje novi laptop, ali ne uživa dugo u njemu.

Slijedi uhićenje kada su euri od mita nađeni u sanduku ispod njezina kreveta. Uhićene su i pritvorene ona i sestra. Ubrzo izlaze iz pritvora. Anka Samardžić tada radi nevjerojatan potez i naziva telefonski Županijski sud u Splitu pitajući kada će joj platiti osam tisuća kuna za vještačenje koje je načinila za potrebe sudskog postupka protiv Ivice Vilića, ono vještačenje za koje je uzela mito.

Tijekom 2008. godine okončana je istraga nad njima dvjema. Obje su Ana Samardžićse branile šutnjom, ali tijekom neformalnog razgovora prije ispitivanja Anka Samardžić je kazala kako joj je sve podmetnuto te je novac u stvari bio “poklon kako bi napravila objektivno vještačenje”.

Ubrzo su optužene i početkom ove godine trebao je na Županijskom sudu u Splitu krenuti postupak. Kako je u međuvremenu Anka imala blaži moždani udar zbog kojeg je trenutačno na rehabilitaciji zbog fizičkih posljedica, Sudsko vijeće je naložilo vještačenje njezine raspravne sposobnosti. Nalaz i vještačenje povjereni su stalnim sudskim vještacima - neuropsihijatru dr. Miji Milasu i psihologinji prof. Nataši Radelić.

Stručnjaci su zaključili kako problem pri praćenju suđenja neće činiti smetnje fizičke prirode, već psihičke. ‘‘Optužena je depresivnog raspoloženja, anksiozna i emocionalno inkontinentna’’, kažu vještaci. U razgovoru s njima Anka se na suđenje referira kao na „mučki sudski spor“ i ne može govoriti o tome a da ne počne doslovno mucati i grcati od plača. Vještaci primjećuju kako joj se stanje trenutačno smiruje i mucanje prestaje kada počnu govoriti o drugim temama, a suze nekontrolirano krenu kada se vrate na sudski postupak.


Informator je nevin

Uzrok pronalaze u emocionalnoj neuravnoteženosti, ali mišljenja su kako je glavni uzrok takvog stanja upravo – strah. Strah od ishoda postupka doveo ju je u duboku depresiju koja utječe na njezine intelektualne sposobnosti.

Na suđenju se očekuje i svjedočenje Ivana Vilića koji je tijekom prošle godine oslobođen krivnje za pronevjeru novca u trgovini gdje je bio poslovođa. Takvu presudu omogućilo je treće financijsko vještačenje. Obavljeno bez “posebne naknade za mahere”.


Novac popisivan četiri sata

U sklopu dokaznog postupka nad Ankom Samardžić, pregledane su i popisane sve zaplijenjene novčanice, što je trajalo četiri sata. U dvadesetak dana od kada je uzela 100.000 eura, Anka Samardžić potrošila je oko pet tisuća. Novac je bio u apoenima od 100, 200 i 500 eura. Novac je spremljen u sef FINA-e i do pravomoćnosti presude, USKOK neće moći raspolagati navedenim novcem.

Povezani članci

Who's Online

We have 251 guests and no members online