Lovac na munje: Rade Popadić, osnivač udruge Crometeo

Sve je počelo mladenačkom znatiželjom za munje, a do danas se razvilo u udrugu s više od tisuću zaljubljenika u meteorološka zbivanja. Riječ je, pogađate, o "Crometeu", prvoj i jedinoj amaterskoj meteorološkoj udruzi kod nas, udruzi koja je doista započela čistom zantiželjom, a danas predstavlja moćnu grupu ljudi koji sustavno i ozbiljno istražuju sve meteorološke pojave. Glavni "krivac" za sve je Rade Popadić, Žrnovčanin, diplomirani pravnik po strucinovinar po zanimanju, ljubitelj meteorologije po hobiju, on je taj koji je davnih godina uvidio veliku strast prema meteorologiji.. Ojdana Koharević, novinarka Slobodne Dalmacije, porazgovarala je s Radom krajem siječnja o počecima njegovog interesa za istraživanje vremena te počecima udruge Crometeo. Pročitajte..

Izvor: Slobodna Dalmacija

– S guštom sam pratio strane meteorološke stranice pogotovo one s njemačkog i britanskog područja, njima je sve s vremenom iz naših krajeva bilo zanimljivo, htjeli su čuti zapažanja, vidjeti fotografije. Tada sam shvatio kako oni, primjerice, nikad nisu čuli za našu buru i ostali su fascinirani – priča Popadić.

U to vrijeme (2003.) stigao mi je mail od nepoznatog Splićanina, tako je naime, bio potpisan, s prijedlogom o otvaranju foruma ljubitelja meteorologije. Poslao mi je upute i zahvaljujući čovjeku kojemu dandanas ne znam ime, mi smo krenuli s forumom. Mogu slobodno reći da sam ga otvorio bez velikih očekivanja, išao sam spavati, a kad sam se probudio, čekalo me više od 20 članova, ljubitelja meteorologije – prisjeća se Popadić. Tih 20 članova su do danas ostali u "Crometeu", ubrzo se broj zaljubljenika u meteorološka zbivanja povećavao, i tako je osnovan "Crometeo"...

PROČITAJTE VIŠE..
 

Dalmacija, jedina regija u EU bez meteoradara

Pričati o "Crometeu", a ne spomenuti meteorološke radare bilo bi nemoguće, pa smo ovu, za Popadića, ali i druge ljubitelje meteorologije, bolnu temu, ostavili na kraju.

- Sigurno svi znaju kako je Dalmacija jedina regija u Europi koja nema meteorološki radar, a mi sada cijeli problem guramo u tri smjera; osvješćujemo građane, apeliramo na institucije, te vidimo što sami možemo učiniti.

Krećemo s inicijativom inovativnog projekta koje se zasniva na projektu u Nizozemskoj, da se oborine mogu detektirati uz pomoć prigušenja signala odašiljača mobilnih operatera, kako je za to potrebno vrijeme, novac i znanje, nadamo se da će ugledati svjetlo dana jer bi to bio veliki korak za Dalmaciju - kaže Rade Popadić.

Povezani članci

Who's Online

We have 853 guests and no members online