CERN-ov sudarač dvije godine izvan pogona

LHC u kvaruVeliki sudarač čestica u CERN-u poznat kao LHC (The Large Hadron Collider) na kojem se provodi cijeli niz istraživanja, među kojima i ono pomoću kojeg je prošle godine potvrđeno postojanje Higgsova bozona, ugasit će se na dvije godine kako bi se sanirali neki tehnički nedostaci. Tijekom novog perioda gašenja, nadogradit će se i sva četiri LHC-ova detektora na kojima radi i dvadesetak hrvatskih znanstvenika, a poboljšat bi se trebao čak i ventilacijski sistem u velikom tunelu u kojem se nalazi veliki "prsten" akceleratora. Nova istraživanja na LHC-u neće se stoga poduzimati sve do ožujka 2015. godine ...

CERN

Najveća konferencija IT industrije ikada održana u regiji

Izvor: Novi List

Identificiranje Higgsova bozona važno za potvrđivanje Standardnog modela koji objašnjava od kuda česticama masa, prošle je godine u medijima diljem svijeta odjeknulo kao rijetko koje znanstveno dostignuće posljednjih godina. No skupi čestični akcelerator još od samog početka ne funkcionira u potpunosti onako kako je zamišljeno, zbog čega nikad nije ni radio "punom parom", odnosno punim kapacitetom.

LHC u Cernu

Sudarač je u 2012. godini funkcionirao na čestičnim energijama od 8 trilijuna elektron-volta (teraelectronvolts; TeV), u usporedbi s 2011. kad je dosegnuo najvišu točku od 7 TeV-a. Nakon što po planu LHC ponovo proradi krajem 2014. godine, trebao bi postići 14 TeV-a, što bi podrazumijevalo energetski najjače sudare čestica ikad izvedene u takvim uvjetima.

Kvar koji se na LHC-u dogodio 2008. godine, samo devet dana nakon što je LHC stavljen u pogon, za posljedicu je imao curenje tekućeg helija, a popravak štete trajao je više od godinu dana.

Tijekom novog perioda gašenja, nadogradit će se i sva četiri LHC-ova detektora na kojima radi i dvadesetak hrvatskih znanstvenika, a poboljšat bi se trebao čak i ventilacijski sistem u velikom tunelu u kojem se nalazi veliki "prsten" akceleratora. Nova istraživanja na LHC-u neće se stoga poduzimati sve do ožujka 2015. godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online