Vicko Marušić poučava o robotici srednjoškolce, ali i kolege profesore

vicko marušićMaleni robot Boe-Bot namijenjen je za edukaciju učenika, a preko programa mu se zadaju različite radnje, kao što su različite operacije kretanja, paljenja LED lampica, ispisivanja teksta - pojasnio je o kakvom je modelu robota riječ dugoraćanin Vicko Marušić, profesor splitske Tehničke škole i voditelj seminara edukacije s Boe-Bot robotom za profesore srednjih škola, koji se održavao u subotu u splitskoj Tehničkoj školi u organizaciji Hrvatskog društva za robotiku i Zajednice tehničke kulture. Želja je da ovaj robotić postane standard u hrvatskim školama, odnosno da se uz stacionarnu robotiku, uvede i ona mobilna, za što bi svaka tehnička škola morala imati pet Boe-Botova, što je već slučaj u Splitu. - Moguće je na robota spojiti senzor za dodir, ili za praćenje linije pa čak i infracrveno svjetlo. Pomoću njih se orijentira, pa može voziti i kroz labirint - kazao je Marušić, dodavši daje zanimanje učenika za ovim područjem u splitskoj školi vrlo veliko, a napisano je i nekoliko maturalnih radova o toj temi. Na seminaru je prisstvovala i Marica Sičenica iz Srednje škole "Jure Kaštelan" u Omišu, pa bi se uskoro i naši srednjoškolci mogli upoznati sa osnovama robotike ...


DOBRI ANDROID
 
Robotić Boe-Bot 'uči' splitske srednjoškolce
 
Maleni robot Boe-Bot namijenjen je za edukaciju učenika, a preko programa mu se zadaju različite radnje, kretanja, paljenja LED lampica i ispisivanje teksta. Želja je da ovaj robotić postane standard u hrvatskim tehničkim školama
 
Piše: Franka Babić / Slobodna Dalmacija
Foto: Duje Klarić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Spomenom riječi robot većini odmah padne na pamet kakav znanstveno-fantastični film u kojem se radnja odvija u dalekoj budućnosti, a glavnu ulogu igra kakav android s ciljem da nešto uništi.
 
No, da se budućnost robotike nalazi odmah "iza ugla" i mnogo je svjetlija, jer nam roboti mogu mnogo pomoći u svakodnevnome životu, doznali smo na seminaru edukacije s Boe-Bot robotom za profesore srednjih škola, koji se održavao u subotu u splitskoj Tehničkoj školi.

Vicko Marušić s učenicima

- Maleni robot Boe-Bot namijenjen je za edukaciju učenika, a preko programa mu se zadaju različite radnje, kao što su različite operacije kretanja, paljenja LED lampica, ispisivanja teksta - pojasnio nam je o kakvom je modelu riječ dugoraćanin Vicko Marušić, profesor splitske Tehničke škole i voditelj seminara, koji se održao u organizaciji Hrvatskog društva za robotiku i Zajednice tehničke kulture.
 

Parkiranje robotića
 
Želja je da ovaj robotić postane standard u hrvatskim školama, odnosno da se uz stacionarnu robotiku, uvede i ona mobilna, za što bi svaka tehnička škola morala imati pet Boe-Botova, što je već slučaj u Splitu.
 
- Moguće je na robota spojiti senzor za dodir, ili za praćenje linije pa čak i infracrveno svjetlo. Pomoću njih se orijentira, pa može voziti i kroz labirint - kazao je Marušić, dodavši daje zanimanje učenika za ovim područjem u splitskoj školi vrlo veliko, a napisano je i nekoliko maturalnih radova o toj temi.
 
I mi smo bili svjedoci savršeno izvedenog parkiranja robotića između dvije baterije, a ova primjena robotike u praksi je već zaživjela.
 
Osim u automobilskoj industriji saznanja iz ovog područja korištena su i u izradi usisavača koji se sam kreće po kući, u kirurgiji, a primjenjuje ih i vojska kod razminiravanja.
 
Maleni Boe-Bot vrijedi oko 250 dolara, no Marušić je istaknuo kako beskonačno više vrijedi čovjek koji zna upravljati robotom nego sam robot.
 

Druga runda predavanja
 
Druga "runda" seminara održat će se 9. svibnja, a u subotu su se s Boe-Botom upoznali Mirjana Modrinić, profesorica u Tehničkoj i industrijskoj školi "Ruđer Bošković" u Sinju, Marica Sičenica iz Srednje škole "Jure Kaštelan" u Omišu i Ante Zujić iz Tehničke škole u Imotskom.
 
 

Povezani članci

Who's Online

We have 440 guests and no members online