I Zadarski studenti se priključili studentskom prosvjedu (Alo, Splite?)

studentiZadarski studenti priključili su se svojim kolegama iz Zagreba i blokirali nastavu na Zadarskom sveučilištu. Osim donošenja ustavnog zakona o neplaćanju svih oblika obrazovanja u Hrvatskoj studenti su zatražili da ih se uključi u izradu reforme obrazovnog sustava. - Prosječni troškovi studiranja u Europi iznose od 500 do 1000 eura, dok u Hrvatskoj sa znatno nižim životnim standardima dosežu od 750 do 1250 eura i to za "osobne potrebe", ma što to značilo - istaknuli su studenti kazavši kako akciju poduzimaju iz očaja jer godinama traže promjene bez uspjeha, a Hrvatska ima zakone koji jamče da studenti takvo stanje ne moraju trpjeti ...

STUDENTSKI BUNT U ZEMLJI ZNANJA

Hoćemo besplatno visoko obrazovanje!

Piše: M. Kalajžić / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

Zadarski studenti koji su danas masovnim odazivom preuzeli Sveučilište u Zadru i blokirali održavanje nastave u svim predavaonicama kao svoju reakciju na stanje u državi, na tribini gdje je donesena odluka o blokadi iznijeli su svoje zahtjeve: zatražali su donošenje ustavnoga zakona o neplaćanju svih oblika obrazovanja u Hrvatskoj, zatim uključenje studenata u reformu obrazovnog sustava.

prepreke

Studenti traže reformu gospodarstva uz istovremenu reformu školstva, transparentnost u donošenju odluka o edukacijskom sustavu, izvršenje svih obveza preuzetih iz Bolonjskog procesa, više radnih mjesta u znanstvenom kadru i više mjesta za studente u studentskim domovima uz primjenu kriterija koji će biti isti za sve, te realniju raspodjelu sredstava iz državnog proračuna kako bi se osiguralo više ulaganja u visoko obrazovanje.


Jednakost nije na prodaju

studentUz parole "Znanje nije roba", "Jedan svijet - jedna borba", "Jednakost nije na prodaju" studentske vođe koji su željeli ostati anonimni, upitali su se kako je moguće da čak 13 članica Europske unije i Norveška ne naplaćuju nikakve školarine.

- Prosječni troškovi studiranja u Europi iznose od 500 do 1000 eura, dok u Hrvatskoj sa znatno nižim životnim standardima dosežu od 750 do 1250 eura i to za "osobne potrebe", ma što to značilo - istaknuli su studenti kazavši kako akciju poduzimaju iz očaja jer godinama traže promjene bez uspjeha, a Hrvatska ima zakone koji jamče da studenti takvo stanje ne moraju trpjeti.

Prorektorica za nastavu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sci. Ana Proroković koja je u ime Uprave Sveučilišta podržala prosvjed, istaknula je kako je činjenica da Sveučilište u Zadru sve teže financijski preživljava iz godine u godinu.

- Ne želimo to preživljavanje pokušati osigurati naplaćivanjem školarine od studenata. Borit ćemo se sa studentima protiv toga - kazala je prof. Proroković „zaradivši“ gromoglasan pljesak.

Dodala je da ukoliko se te stvari ne riješe i profesori će se morati pridružiti studentima jer je Bolonjski proces zahtjevan za realizaciju u sadašnjim uvjetima.


studenti