Franka Kovačević, 16-godišnja vladarica glazbe i stihova

Franka KovačevićSvestrana i talentirana šesnaestogodišnjakinja Franka Kovačević iz Zvečanja pored Omiša mogla bi po mnogočemu svojim vršnjacima biti uzor. Teško je reći po čemu je sumještanima poznatija: po svojoj poeziji ili sviranju gitare. Franka je inače učenica drugog razreda Treće gimnazije u Splitu ili, popularnije nazvanog, bivšeg MIOC-a, te drugog razreda gitarističkog odjeljenja Srednje glazbene škole Makarska. I možda se ne bi toliko razlikovala od većine svojih vrijednih vršnjaka da se nije već drugu godinu uzastopno, što do sada nikome još nije pošlo za rukom, okitila prvom nagradom za najperspektivnijega mladog pjesnika na “Goranovu proljeću”, lani u kategoriji osnovnih, a ove godine u kategoriji srednjih škola. Osim što je sudjelovala na brojnim natjecanjima tijekom školovanja (matematika, zemljopis, engleski, biologija) i, naravno, literarnim smotrama Lidrano, na kojima je zabilježila brojna priznanja, lani je u nakladi Narodne knjižnice Omiš izdala i svoju prvu zbirku poezijePoslušaj što ne govorim ...

SVESTRANA DJEVOJKA IZ ZVEČANJA

Franka Kovačević, 16-godišnja vladarica glazbe i stihova

Piše: Nikolina Tomasović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Franka KovačevićZahvaljujući svojoj gotovo renesansnoj svestranosti, osvojila je neke od brojnih nagrada s gitarističkih natjecanja: Državno natjecanje u Dubrovniku 2005. (2. nagrada), Međunarodno natjecanje u Murskoj Soboti 2006. (zlatno priznanje), Međunarodno natjecanje “Daleki akordi” u Splitu (1. nagrada), Međunarodno natjecanje “Enrico Mercatali” (Italija, 2006., 1. nagrada) i mnoge druge.

Kako sve te svoje aktivnosti usklađuje s obzirom na to da svakodnevno putuje iz Zvečanja do Splita, kaže:

 “Nije mi teško, dobro dođe za razbistrit glavu.”

Od naših pjesnika najdraži joj je Ujević, a onaj tko poznaje Frankinu poeziju, shvatit će zašto voli Lorcu i Nerudu. Svoju prvu pjesmu napisala je još u šestom razredu, a inspiracije joj nikad ne fali, pogotovo kad je loše volje.

S obzirom na svestranost, ipak kaže da ne zna za što će se opredijeliti u budućnosti, no sigurna je da će uvijek pisati.

Povezani članci

Who's Online

We have 298 guests and no members online