Humanitarna udruga Talaja Dugi Rat objavljuje natječaj za dodjelu novčanih potpora učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s posebnim potrebama za 2020./2021.g. Udruga u školskoj/akademskoj 2020./2021.g. dodjeljuje potporu redovnim osnovnoškolskim, srednjoškolskim učenicima i potporu redovnim studentima dodiplomskih studija te potreban broj potpora osobama s posebnim potrebama. Pravo natjecanja imaju: učenici i studenti državljani Republike Hrvatske čiji roditelji /staratelji imaju prebivalište na području općine Dugi Rat posljednjih pet godina, kao i potpuno slijepe, gluhonijeme ili nepokretne osobe te osobe bez oba roditelja bez obzira na prihode. Prednost imaju djeca bez jednog ili oba roditelja. Ostala pravila i detalje natječaja potražite u nastavku članka.  Popunjenu prijavnicu i potrebnu dokumentaciju za natječaj poslati najkasnije do 19.10.2020.
 

Poziv na besplatnu edukaciju za rad na računalima

Udruga za edukaciju građana Omiš poziva zainteresirane građanke i građane Omiša i Poljica na besplatnu edukaciju za rad na računalima. Prva radionica - edukacija održati će se u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku, Glagoljaška 11, u petak,  16. studenog 2020. u vremenu od 13 do 15 sati. Područja koja će se obrađivati su osnove rada na računalu i pametnom telefonu, e-zdravlje, sigurnost na Internetu, korištenje e-maila te ostalo iz IT svijeta (smartphone, tableti, prijenosna računala...). Polaznicima nije potrebno nikakvo predznanje o računalima. Za sva dodatna pitanja, obratite se na kontakt mobitel 091/111-33-44 (Mate).
 

Počela nova, neobična školska godina

U ponedjeljak, 7.9. počinje nova školska godina. Iz naše Osnovne škole Jesenice pozdravljaju učenike i njihove roditelje te ih mole za suradnju, razumijevanje i strpljivost zbog posebnih okolnosti na početku ove školske godine. Zdravlje i sigurnost vaše djece kao i vaših obitelji su najvažniji stoga smo napravili protokole za ponašanje učenika, roditelja, učitelja i svih zaposlenih u školi, poručuje ravnatelj škole Živko Dropuljić.
Raspored za prvi nastavni dan je objavljen. Za učenike su pripremljeni udžbenici kao i dvije perive pamučne maske. Učenicima od 2. do 4. razreda nastava počinje u 8:00 sati. Učenicima od 5. do 8. razreda nastava počinje u 14:00 sati. Dobrodošlica i prijem prvaša je u 10:00 na dvorištu, ispred škole. Prvi nastavni dan učenici će preuzetu udžbenike kod svojih razrednika. Učenici putnici trebaju u školskom autobusu imati zaštitne maske. Detaljne upute za vrtiće i škole možete pregledati na stranicama HZJZ-a.
Za sva roditeljska i učenička pitanja slobodno kontaktirajte ravnatelja ili tajnicu škole putem e-maila ili telefona. Roditelji su značajna karika u krugu povjerenja za učenje, ali i za podršku učeniku u općem razvoju, usvajanju vrijednosti i odgoja u cjelini. Iz škole pozivaju učenike i roditelje da se informiraju o novom "protokolu". Više detalja o tome saznajte u nastavku članka...
 
Ministarstvo obrazovanja objavilo je detaljne upute kako organizirati nastavu u školskoj godini 2020./2021. Ističu da su se nadovezali na preporuke Nacionalnog stožera uz detaljno razrađene scenarije kako postupati u pojedinim situacijama. U dokumentu se navodi da nije planirano potpuno zatvaranje svih dječjih vrtića u zemlji. U slučaju preporuke epidemiologa moguća su dva scenarija. Prekidanje rada jedne ili više odgojno-obrazovnih skupina u slučaju da se utvrdi zaraza COVID-19 kod jednog ili više djece ili kod odgojitelja određene skupine. Drugi scenarij je zatvaranje jednog ili više dječjih vrtića u gradu, općini ili županiji. Za provedbu nastave u školskog godini 2020./2021. planiraju se tri modela. Model A: nastava u školi, model B: mješoviti oblik nastave (dijelom u školi dijelom na daljinu) i model C: nastava na daljinu. 
 

Predstavljene upute o početku nove školske godine

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je da školska godina počinje 7. rujna u svim županijama. Radna skupina za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine je ocijenila da je škola jednako sigurna za djecu kao i dom u slučaju da nema lockdowna jer mogućnost zaraze uvijek postoji. Predmetnu nastavu je potrebno organizirati na način da učenici što manje dolaze u kontakt s drugima, da nastava ne počinje za sve u isto vrijeme, dvosmjenska nastava. U razredima s većim brojem djece, ako nema drugog rješenja, mogu se organizirati alternacije, jedan tjedan pohađanje nastave u školi, drugi od kuće ili druge kombinacije. Maske su obvezne za roditelje kad dolaze u škole, za nastavnike kod nastave u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, komunikaciju među nastavnicima, za učenike od 5. do 8. razreda ako se ne može postići razmak od jedan i pol metar do dva metra, kao i za srednjoškolce. Maske će morati nositi učitelji ostalih predmeta u razrednoj nastavi za komunikaciju nastavnika s drugim odraslim osobama, na hodniku škole i slično. Djeci se neće mjeriti temperatura kod ulaza u školu, ali se apelira na roditelje da izmjere temperaturu prije odlaska u školu, starija djeca sama to trebaju raditi. Za mlađu djecu i predškolsku dob trebat će se upisati temperatura.
Više o uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za početak nove školske godine možete vidjeti ovdje.
 
Do početka školske godine ostalo je još samo 10-ak dana, a još uvijek ne postoji razrađen plan kako bi obrazovanje u uvjetima pandemije trebalo izgledati. Iskustva iz svijeta pokazuju da otvaranje škola uz relaksirane mjere lockdowna čak i u zemljama poznatim po uređenosti i pedantnosti, kao što je Njemačka, može vrlo brzo pokrenuti stvaranje novih žarišta covida-19.
Novi ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs je kao prioritet stavio povratak svih učenika i studenata u učionice od nove školske i akademske godine. Moguće je da se od jeseni mjere lockdowna primjenjuju samo lokalno – na primjer, da se zbog proboja virusa ili njegova jačanja na određenom području ne zatvaraju škole u cijeloj zemlji, nego, ovisno o procjeni epidemiologa, samoizolira određeni razred, školu u pojedinom gradu, taj grad ili cijelu županiju. Kad se mjere ograniče na tako manji broj učenika i studenata nastojat će se putem određenih alata organizirati online nastava uživo. Točnije, intencija je da nastavnici u takvim krajnjim slučajevima školski sat održavaju putem interneta prema postojećem rasporedu koji vrijedi i za učioničku nastavu, a kako bi bila riječ o manjem broju sudionika, to ne bi trebalo preopteretiti sustav, saznaje Jutarnji list.
 
Prošle školske godine OŠ Jesenice iz Orija - Dugog Rata pokrenula je projekt produženog boravka koji je realiziran uz pomoć naše županije. Usluga produženog boravka djece u školi nakon redovne nastave usluga je zlata vrijedna (pre)zaposlenim roditeljima koji nemaju na raspolaganju "baka servis" (jer i bake danas dugo rade). U novouređenim prostorima Osnovne škole na Oriju, prilagođenim potrebama i standardima prvašića, koji u školi borave od 7:30 do 16:30 sati ostvaruje se obrazovni program, ali i razne slobodne aktivnosti u poslijepodnevnim satima. Uz doručak, ručak i marendu o učenicima se brinu dvije učiteljice. Obroci se pripremaju u susjednom vrtiću u Dugom Ratu i dostavljaju u školu. Dio cijene usluge pokriva općina Dugi Rat, a dio plaćaju roditelji djece.I da, ovo je prva i jedina usluga (za sada) produženog boravka na području od Makarske do Splita! 
Dragi roditelji iskoristite ovu priliku, upišite svoju djecu u produženi boravak u OŠ Jesenice, koja im je na putu do posla, ako roditelji rade npr. u Splitu ili u škveru na Krilu, i naravno, na povratku s posla. Upisi su u tijeku, a zainteresirani sve informacije mogu dobiti na telefon 021/734-625.
 

Upis prvašića u OŠ Jesenice

U tijeku su upisi djece u prvi razred Osnovne škole "Jesenice" Orij za školsku godinu 2020/2021. U svrhu upisa budućih prvašića molimo njihove roditelje/staratelje da ispunite UPITNIK ZA RODITELJE.. Taj bi upitnik u redovnim okolnostima roditelji popunjavali u školi, no kako su i djeca i roditelji od nedavno preno noći osvanuli u digitalnom dobu, radi ubrzanja postupka i kraćenja vremena koje ćete provesti u školi, prema preporukama HZJZ  trebate bi obrazac popuniti online, a kad dođete na pregled u školu samo ćete potpisati isprintani obrazac.
 
Dragi roditelji učenika OŠ Jesenice u razrednoj nastavi, zamoljeni ste da ispunite upitnik o odabiru izborne nastave za učenike razredne nastave, učenike od 1. do 4. razreda u idućoj školskoj godini 2020./2021. Upitnik je na ovoj poveznici, a rok za njegovo ispunjavanje je petak, 5. lipnja 2020.
 

OŠ Jesenice proslavila 153. rođendan

Osnovna škola "Jesenice" na Oriju krajem svibnja 2020. proslavila je svoj 153. rođendan! Pogledajte video kolaž kojeg su tim povodom pripremili i objavili na popularnom Jubitu..
Svim učiteljicama i ostalim djelatnicima te polaznicima naše škole čestitamo ovu lipu godišnjicu!
 

Dežulović: Kome još danas treba informatika?

Trinaest godina je prošlo otkako mi dijete ne ide u hrvatsku osnovnu školu, i meni se, glupom točno koliko jedan Hrvat treba biti, podrazumijevalo da je informatika u međuvremenu postala školski predmet barem jednako obavezan i važan kao i matematika ili materinji jezik. No i dalje je neobavezna, prebačena u drugu smjenu jer je u prvoj – vjeronauk, piše Boris Dežulović. "Kome još danas treba informatika?", zajebavat će Hrvate sljedećih hiljadu godina tko god stigne. Pročitajte više...
 
Iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije objavili su kako temeljem obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prema mišljenju HZJZ, zbog aktualno povoljne epidemiološke situacije nastavljaju se aktivnosti vezane uz utvrđivanje psihofizičkog stanja djece (testiranje) i u školskim ustanovama. Sve obavijesti o terminima testiranja u školi, roditelji mogu pronaći na oglasnoj ploči, web stranici škole kojoj dijete pripada prema upisnom području ili izravno upitom na mail stručne službe naše Osnovne škole "Jesenice" - mirka.ivanisevic @ skole.hr .
Molimo sve roditelje budućih prvašića koji žele upisati svoju djecu u produženi boravak (7:30h - 16:30h) da izvrše prijave do kraja svibnja na e-mail ana.brnicevic @ skole.hr .
 
U školske klupe vratit će se jedino učenici od 1. do 4. razreda i to od 25. svibnja. Svi ostali, koji uključuju učenike od 5. do 8. razreda, učenike srednjih škola te studente, akademsku godinu završit će online putem te neće biti povratka u obrazovne institucije.
Prema novim uputama HZJZ-a za vrtiće i razrednu nastavu koje vrijede od 25. svibnja, uz ostalo se povećava broj djece u skupinama, učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja nije potrebna.
HZJZ je izdao i preporuke za nastavu na visokim učilištima u kojima poziva da se proces učenja nastavi na daljinu, da sveučilište studentima ustupi potrebnu tehniku, udžbenike i nastavna sredstva ako ih nemaju, te da se nastava u ustanovi organizira uz mjere socijalne distance.
Kako će sve to izgledati u praksi tek ostaje vidjeti. Srednje škole i fakulteti već su sada u priličnom neredu, piše 24sata, i organizacija nije kako treba biti. Tek pojedine institucije uspjele su se izorganizirati, no u velikoj većini polaznici imaju velikih problema u komunikaciji s profesorima.
 

Učenici razredne nastave opet u školama

Uskoro završava i deseti tjedan nastave na daljinu, u škole se do kraja nastavne godine vraćaju samo učenici razredne nastave (1. – 4. razreda) te učenici srednjih škola na praktičnu nastavu i obrane završnih radova. Objavljene su i nove preporuke i upute za vrednovanje učenika razredne nastave koje vrijede od 25. svibnja. HZJZ je tako izdao uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi ako govorimo o djeci. Učenici razredne nastave bi trebali biti u školama, škole trebaju osigurati uvjete za prihvat svih učenika – rekla je ministrica Divjak. Roditelji čija djeca neće ići u školu trebaju opravdati izostanak s nastave. Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, neosiguran primjeren prijevoz, lokalno žarište, itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika. Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć "Škole na trećem", ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.
 

Ostaviti djecu kod kuće ili ih poslati u školu?

Ostaviti djecu kod kuće ili ih poslati u školu, dilema je pred kojom su se našli roditelji učenika nižih razreda osnovne škole za koje je predviđen povratak u školske klupe u ponedjeljak, 11. svibnja. I to ne svih učenika, već onih kojima rade oba roditelja, s kojima u kućanstvu ne žive starije osobe ili osobe s kroničnim bolestima.
Već sada je jasno da zbog konfuznih uputa uglavnom neće biti nastave za učenike nižih razreda osnovnih škola. Ministarstvo obrazovanja je učinilo sve da obeshrabri i roditelje i nastavnike. Ministarstvo je uputilo roditeljima upitnik koji ih je revoltirao jer se na njih prebacuje odgovornost. Uz razmak od dva metra, bez nastave tjelesnog odgoja, u učionici smije biti najviše devet učenika, u kojoj će djeca i jesti, a iz razreda neće smjeti ni pod odmorom, piše Paulina Arbutina na stranicama Novosti.
Zdravstveni stručnjaci poput Gordana Lauca pak ističu: "Ne slati djecu u školu u ovom trenutku je pogrešna odluka. Djeci zapravo ne prijeti praktično nikakav rizik od zaraze koronavirusom.". Lauc je kao mogući problem naveo samo to da djeca mogu biti prenositelji bolesti, pa je ipak potrebna određena mjera opreza, piše Slobodna Dalmacija.