Prijedlog zakona o udžbenicima na saborskim klupama

školske knjige, udžbeniciNovi prijedlog zakona o udžbenicima izazvao je očekivanu buru nakladnika. Zakonom, koji je u tjednu za nama ušao u saborsku proceduru, predviđa se višegodišnja uporaba udžbenika u školama, što nakladnicima umanjuje mogućnost zarade, no prijedlog ujedno ide na ruku roditeljima - uvodi nasljeđivanje udžbenika i njihove niže cijene. Prema prijedlogu, osnovni kriterij za odabir udžbenika bila bi najjeftinija ponuđena cijena. Nakladnici tvrde da cijena ne bi smjela biti kriterij za odabir udžbenika jer zanemaruje kvalitetu. Prozivaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zbog izrade zakona u tajnosti, bez suradnje sa stručnjacima, žaleći se pritom da će ih ovakvo zakonsko rješenje natjerati na otpuštanje zaposlenih. - Nakladnici nisu konzultirani jer da jesu, zakon zasigurno ne bi nudio ovakva rješenja zato što su ona u suprotnosti s interesima nakladnika, što se već pokazalo na temelju njihovih kritika - kazao je za Vijesnik Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje...


PRIJEDLOG ZAKONA O UDŽBENICIMA

VINKO FILIPOVIĆ:

Novi zakon u interesu je milijun i pol roditelja, učenika i nastavnika


Piše: Mirela Lilek / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Vinko filipovićPrijedlog zakona je rađen da bi na temelju manjkavosti ranijih zakonskih rješenja doveo do otklanjanja loših pojava.

Znamo da je godinama tijekom kolovoza i rujna cijela javnost bila nezadovoljna onime što se događalo s udžbenicima, roditelji su, među ostalim, bili nezadovoljni zbog nemogućnosti nasljeđivanja udžbenika.

Bilo je apsurdnih pojava, primjerice da učitelj u jednoj školi ima udžbenike od tri različita nakladnika za isti predmet ili da su tri učitelja hrvatskog jezika u više šestih razreda imali udžbenike različitih nakladnika.

To je dovelo do potpune anarhije i opravdanog nezadovoljstva roditelja, koji su često imali situaciju da im mlađe dijete nije moglo naslijediti udžbenike starijeg.

Kod izrade ovog prijedloga vodili smo se time da novi zakon bude prije svega u interesu učenika, roditelja, učitelja i nastavnika. Zakon nije pisan da bi bio protiv bilo koga, pa ni nakladnika.


Niža cijena udžbenika

Zakon ostavlja mogućnost da država opet uvede besplatne udžbenike, ali će predviđeni sustav nabave udžbenika sačuvati kvalitetu udžbenika i osigurati najpovoljniju cijenu.

školske knjige, udžbeniciNe možemo prejudicirati koliko bi udžbenici mogli pojeftiniti. Svi nakladnici čiji će udžbenici temeljem odabira učitelja i nastavnika prijeći prag od 10 posto u školama, moći će se javiti na natječaj na kojemu će se, ispunjavajući kriterije kvalitete, birati dva najjeftinija.

Intencija zakona bila je zadovoljiti stručne standarde, ali isto tako stvoriti uvjete koji će u socijalnom smislu omogućiti da što šire kategorije građana mogu nabaviti udžbenike, a da im to ne bude preveliki financijski problem.

Danas kad je cijena kompleta udžbenika od petog do osmog razreda između 1.200 i 1.700 kuna i ako obitelj ima dvoje-troje djece, to je vrlo ozbiljan problem.


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE...

  

Povezani članci

Who's Online

We have 165 guests and no members online