Inicijative: Pedofilima doživotni dosje

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić zatražila je od vlasti da se pedofilima doživotno onemogući rehabilitaciju, odnosno da se osobama koje su počinile spolne delikte na štetu djece doživotno onemogući da rade u institucijama čiji su korisnici djeca. Ponovila je i svoj prijedlog iz 2007. za uspostavljanje baze podataka u kojoj bi se čuvali podaci o osobama pravomoćno osuđenima za spolne delikte. Ovi bi podaci bili dostupni tijelima javne vlasti, ustanovama i udrugama u postupku zaštite prava djece ili kad je riječ o povjeravanju određenih poslova nekoj osobi u državnoj ili javnoj službi ...

DJEČJA PRAVOBRANITELJICA ZAHTJEVA
 
Pedofilima doživotni dosje

 
– Spolni delikti na štetu djece svakako su među najtežim kaznenim djelima koja ostavljaju trajne i nesagledive posljedice, i za dijete koje je žrtva takva kaznenog djela i za cijelo društvo – kazala je dječja pravobraniteljica

 
Piše: Ivanka Toma / Večernji List
Izvor: Večernji List

 
Dječja pravobraniteljica Mila Jelavić zatražila je od Mila Jelavić, dječja pravobraniteljicaVlade i Sabora da izmjenom Ustava pedofilima doživotno onemoguće rehabilitaciju!
 
Dječja pravobraniteljica upire u članak 30 Ustava koji kaže da osuda na teška kaznena djela može donijeti zabranu obavljanja određenih poslova na određeno vrijeme.
 

Zaštita djece
 
Mila Jelavić traži da se riječi “na određeno vrijeme” u ovome članku Ustava izbrišu kako bi se osobama koje su počinile spolne delikte na štetu djece doživotno onemogućilo da rade u institucijama čiji su korisnici djeca.
 
– Spolni delikti na štetu djece svakako su među najtežim kaznenim djelima koja ostavljaju trajne i nesagledive posljedice, i za dijete koje je žrtva takva kaznenog djela i za cijelo društvo – kazala je dječja pravobraniteljica navodeći da je imajući to na umu zatražila od Vlade i Sabora da se što prije izmijeni članak 30 Ustava.
 
– Ustavnom izmjenom omogućilo bi se iznalaženje odgovarajućih i na Ustavu utemeljenih zakonodavnih rješenja – a to smatramo osobito važnim uoči izrade i donošenja novog Kaznenog zakona i Zakona o kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, kako bi se djecu trajno zaštitilo od počinitelja spolnih delikata, odnosno od mogućeg recidivizma, posebice na mjestima na kojima ona često borave, kao što su odgojno-obrazovne ili ustanove socijalne skrbi – kazala je M. Jelavić.
 
Podsjeća, također, da je od 2007. do danas mjerodavnim tijelima poslala više preporuka i inicijativa za uspostavljanje baze podataka u kojoj bi se čuvali podaci o osobama pravomoćno osuđenima za spolne delikte.
 
Podaci iz registra pedofila, prema M. Jelavić, dostupni bi bili tijelima javne vlasti, ustanovama i udrugama u postupku zaštite prava djece ili kad je riječ o povjeravanju određenih poslova nekoj osobi u državnoj ili javnoj službi.
 
Podaci iz registra pedofila bili bi službena tajna, a na uvid bi ih mogla dobiti tijela koja se bave odgojem, obrazovanjem, njegom i skrbi o djeci i maloljetnicima ili udruge čiji su krajnji korisnici usluga djeca.
 
Uvid u registar mogli bi imati kada donose odluku o zapošljavanju osobe koja će raditi s djecom. K tome, podaci bi mogli poslužiti i za potrebe postupaka posvajanja, udomiteljstva, sudskih postupaka obiteljskopravne zaštite i slično.
 
– Time bi se omogućila provjera osoba kako bi se spriječilo da počinitelji spolnih delikata nad djecom poslije ponovno ne dođu u neposredan kontakt s njima – zaključila je pravobraniteljica.
 

Porast bludnih radnji
 
U Ravnateljstvu policije ističu da već i sada raspolažu operativnim podacima o počiniteljima iz područja seksualnih delikata na štetu djece i maloljetnika.
 
Dodali su da inicijativa o uspostavi “registra ne ovisi o policiji, ali je policija spremna u njoj sudjelovati kada se pokrene. Policijska statistika pak pokazuje da je u posljednjih šest godina ukupan broj seksualnih delikata na štetu djece i maloljetnika gotovo udvostručen.
 
Tako je 2002. takvih slučajeva bilo 289, a prošle ih je godine zabilježeno 525. No kad se brojke raščlane, vidi se da najteža djela, a to su silovanja, spolni odnos zlouporabom položaja i spolni odnošaj s djetetom, ipak ne rastu.
 
Upravo suprotno, tih je delikata prošle godine bilo manje nego u nekoliko prijašnjih godina. Stalno rastu bludne radnje i zadovoljenje pohote pred djetetom. Velikom statističkom porastu kaznenih djela u ovome području pridonijela je dječja pornografija na računalnom sustavu ili mreži.
 
Prošle godine zabilježeno je čak 101 takvo kazneno djelo. Tako velika brojka dobivena je iz jedne policijske akcije u kojoj su masovno pohvatane osobe koje su na internetu našle pedofilske stranice, redom nastale u inozemstvu sa žrtvama koje nisu imale veze s Hrvatskom.
 
Na pitanje kako u izradi registra pedofila zaštititi ljudska prava koja ti počinitelji imaju bez obzira na to što su počinili stravična djela, dječja pravobraniteljica kaže da je potkraj 2007. organizirala raspravu u kojoj su različiti stručnjaci obradili sve aspekte teme.

Povezani članci

Who's Online

We have 247 guests and no members online