Zanimljivosti..

Tri (zagrebačka) ljetna rock festivala

Čak tri hrvatska ljetna rock festivala nesumnjivo su donijela dobre vijesti i ponudu svima sklonima duljim popisima izvođača i cjelodnevnim feštama s kampingom na obližnjoj livadi. Nije tajna da je hokejaški stadion na Šalati do prije koju godinu bio glavna pozornica na otvorenome. No, mjesto iskorišteno za prve INmusic i Rokaj festivale 2006. zamijenjeno je zelenijim Jarunom, koji se pokazao pogodnim mjestom s dobrom logističkom podrškom i smještajem. Po sistemu da se dobitna formula (malo) mijenja, nakon što su već dva Rokaj festa održana na Jarunu, četvrto po redu izdanje festivala ove godine možda je i najbolje do sada. Od sva tri velika domaća rock festivala koji se već nekoliko godina redovito održavaju u ljetnim terminima, upravo je Rokaj Fest doživio najveće promjene i najvidljivija poboljšanja, te ostvario sasvim konkretnu namjeru prelaska u zahtjevniju ligu festivala s inozemnim gostovanjima, stilski prilično usaglašenima i vraški zanimljivima čak i dugoraćanima i omišanima izvan metropole ...

ROKAJ!

Tri rock dana za sladokusce


Rokaj fest na Jarunu od 3. do 5. srpnja. Rokaj fest na svoje pozornice dovodi najjača domaće imena, za što su Hladno pivo i Let 3 ove godine više nego dobar dokaz


Izvor: Vjesnik


Nekada dvodnevna smotra domaćih imena prošle je Rokaj festgodine postala međunarodna, s vrhunskim inozemnim izvođačima na lageru. Bez velikih sponozorskih pokrovitelja, Rokaj fest svoje je mjesto pronašao na rubu srednje struje i alternative, te postao festival koji koncepcijski sliči inozemnim događanjima takvog usmjerenja.

Najzanimljiviji dio ponude Rokaj festa upravo je činjenica da dovodi odavno priznata imena koja mogu privući veliki broj publike, ali se ipak ne radi o srednjostrujaškim zvijezdama koje su rasitnile svoj potencijal za račun prekomjerne medijske eksploatacije.

Koja je osnovna razlika između festivala T-mobile INmusic i Rokaj festa? Radi se o prilično različitim festivalima koji, iako se organiziraju na području od nekoliko stotina metara udaljenosti i u razmaku od desetak dana, zapravo i nisu konkurencija već se nadopunjuju. U svakom slučaju, od pojačanog medijskog zanimanja za festivalsku rock tematiku i stalne napise o brojnim gostima (svih) festivala, vjerojatno će svatko profitirati.

Ako je IN music na Otoku hrvatske mladeži »veći« i ima jače rock zvijezde, Rokaj fest ima okus »kultnog« festivala s promišljenom ponudom za one koji od rock glazbe očekuju ambicioznije sadržaje.

Primal Scream

Već i pogled na ovogodišnji popis izvođača govori da se Rokaj fest profilirao sa zahtjevnim imenima koja ne dolaze često u Zagreb, a mogućnost vidjeti ih na jednom mjestu u tri večeri više je nego privlačna za osjetiti puls suvremene rock scene. Drugim riječima, za ovakav »line up«, nekada bi namjernik potegnuo i do Münchena, a sada se isto nudi na rubu Zagreba.

Između 3. i 5. srpnja na zagrebačkom Jarunu vidjet ćemo Primal Scream, Charlatans, Razorlight, Toy Dolls i BellRays, kojima su pridruženi ponajbolja domaća rock imena koja bi i sama mogla nositi program nekog festivala.

Hladno pivo i Let 3 kao najveći među njima, s podrškom zanimljivih novih snaga (Gretta, Gatuzo, Tranzistor, Popey, Sinestet, Postolar Tripper, Morso, Diskurz, Kino Klub, Zbunjeni, A zar je to važno) i seniora (Emir& Frozen Camels, Cinkuši, Hard Time, Fon Biškić), na Jarunu će omogućiti ne samo uživanje u kultnim imenima britanske i američke rock scene, nego i pogled u izlog najaktualnijih hrvatskih izvođača.

Taktika programske usuglašenosti vidi se u izvrsnoj ponudi zaslužnih, ali i uvijek aktualnih imena (Primal Scream, Charlatans), modernih (Razorlight) i istovremeno »pravih« rock bendova (Toy Dooly, BellRays).

Hladno piro

Za razliku od drugih domaćih festivala Rokaj fest na svoje pozornice dovodi najjača domaće imena, za što su Hladno pivo i Let 3 ove godine više nego dobar dokaz. Radi se o izvođačima koji ovdje ne služe za popodnevno zagrijavanje malobrojne publike, već imenima koja su, poput Piva, i sama privukla više od 20 tisuća posjetitelja na Jarun.

Davanje prilike nadolazećim rock snagama vidi se i u tome što će pobjednik ovogodišnjeg iDemo festivala nastupiti na pozornici Rokaj festa i dobiti priliku za objavljivanje debitantskog albuma.

Po uzoru na vanjske smotre sličnog predznaka Rokaj fest nudi posjetiteljima »cjelodnevne boravke« na Jarunu, sa stalnom svirkom uživo, dodatnim sadržajima, kampom, nekoliko pozornica i popratnim događanjima.

Iako se radi o najboljoj ponudi do sada, organizatori Rokaj Festa ne slijede trendove rapidnih poskupljenja.

Povezani članci

Who's Online

We have 269 guests and no members online