Zanimljivosti..

Obala naših unuka

Zanimljiv morski projekt pod naslovom “Obala naših unuka“ pokrenula je nedavno grupa entuzijasta iz Rijeke i Lovrana. Namjeravaju snimiti cijelu hrvatsku obalu Jadrana i ostaviti snimke koje će pokoljenjima detaljno svjedočiti kako su svako mjesto, svaki otok i grad izgledali krajem 2008. i 2009. godine. Bit će snimljeno oko 3200 nautičkih milja obalne crte mora Hrvatske, napravit će se oko 400 sati snimke u HD rezoluciji i to sve arhivirati za neka buduća pokoljenja – naše unuke, piše Slobodna Dalmacija ...

OBALA NAŠIH UNUKA - PROJEKT ENTUZIJASTA SA SJEVERNOG JADRANA 

Snimaju hrvatsku obalu u dužini od 3200 milja 

Piše: Meri Šilović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
 

Vrijednost projekta su prepoznali, pa ga i pomažu, Hrvatski Hidrografski institut, Državni arhiv, Škola jedrenja ANA, Turistička zajednica Opatije, a ima i pojedinaca koji svojim prilozima pomažu da se obala snimi.

Projekt "Obala naših unuka"


 
Grupa entuzijasta iz Udruge već realizira misiju snimanja obalne crte. Snima se iz broda koji plovi brzinom od osam čvorova. Od obale je cijelo vrijeme plovidbe brod, odnosno kamera, udaljen samo 60-ak metara.
 
- Mi želimo ostaviti moderan zapis videokamerom - objašnjava inicijator projekta Vlatko Ignatoski, koji je zajedno s Markom Mimicom i Robertinom Ðarmatijem osnovao Udrugu ‘Obala naših unuka’.
 
Već su snimljeni otoci Murter, Zlarin, Prvić, Krk te obala šibenskog arhipelaga od Jadrije do Tisnog.
 
Ideja je već oduševila mnoge, pa je, recimo, na Facebooku otvorena grupa ‘Obala naših unuka’, a pojedinci uplaćuju po jednu ‘nautičku milju snimke’ ne bi li se i njihovo ime našlo na listi mecena koji su pridonijeli realizaciji.
 
Troškovi cijelog posla procjenjuju se na oko milijun kuna ili 315 kuna po milji snimke.
 
U svibnju počinje ovogodišnja „ekspedicija“. Dakle, ako ovog ljeta primijetite kako prolazi brod označen bojama i zastavama Udruge, znajte da svojom pozom postajete dio poruke našim unucima.
 
Pogledajte svoju omiljenu plažu na videosnimci, pa možda pronađete na njoj i sebe - možda ste već „zapisani“. Ili jednostavno pogledajte na stranici www.obala.hr kako se snima obala.

Povezani članci

Who's Online

We have 289 guests and no members online