Zanimljivosti..

Maškare preuzele Dalmaciju

Maškare preuzele vlastMaškare ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji uglavnom neće raditi ništa osim što će trošit novce ili pravit malu dicu. To je otprilike rezime svih obećanja koje su karnevalske udruge iz raznih krajeva naše županije dale kada su im četvrtu godinu zaredom gradonačelnici predali ključeve i vlast na županijskoj svečanosti koja se održala u restoranu “Zvonimir”, u organizaciji solinske Karnevalske udruge “Cirimigini”. Uz udruge iz naše županije, svečanosti su nazočili i predstavnici Karnevalske udruge grada Knina te karnevalski prijatelji solinskih ”Cirimigina” iz Čapljine. Predstavnici karnevalskih udruga iz Kaštela, Omiša, Trogira, Sinja, Imotskog, Prološca i domaćina Solina preuzeli su tako ključeve svojih gradova iz ruku svojih gradonačelnika, a ključ čitave Splitsko-dalmatinske županije predao je župan Ante Sanader. Tim su činom i službeno započela karnevalska događanja u našoj županiji ...

 U SVIM GRADOVIMA I MJESTIMA OTPOČELE KARNEVALSKE ZABAVE

 Maškare preuzele Dalmaciju

‘Ove godine maškare neće ništa radit osim trošit novce i pravit dicu’, kazali su predstavnici karnevalskih udruga koji su u restoranu ‘Zvonimir’ u Solinu preuzeli ključeve ŽupanijeMaškare preuzele vlast


Piše: Vesna Boban / EPEHA
Foto: Feđa Klarić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija


Kolendavanje

Iako se za vrijeme vladavine maškara ništa značajno neće raditi jer, kako je kazao predsjednik solinske udruge Ante Dadić, maškare svake godine daju ideje za čiju realizaciju nemaju dovoljno vremena, pa onda gradski oci tijekom ostalih 11 mjeseci poberu sve lovorike, u vrijeme pokladnih događanja u svim dijelovima županije bit će i te kako veselo. Neće nedostajati ni zabave, ni smijeha, ni društvene satire, ni ismijavanja onih koji vladaju, a upravo je ismijavanje vladajućih, otkako se njeguju pokladni običaji, i bio najčešći motiv maškaranja.

 - Pokladni običaji u našim su krajevima nekad bili posve drukčiji. Maske se nisu mogle kupiti, nego je svatko oblačio ono što je i u vlasmao pri ruci, i najčešće su upravo maškare bile prilika siromašnijim ljudima preobući setodršce, primjerice, u milicionare, i u danima poklada ismijavati se na njihov račun. Skupine maškara tako bi obilazile kućanstva u svojim i okolnim mjestima, to su bile pokladne kolende, domaćinu bi zapjevali hvaleći mu stanje i imanje, a on bi ih nagradio boljim bokunima mesa, voća ili povrća. Na kraju bi se sve stavilo na stol i na Pokladni utorak maškare bi napravile veliku feštu, pošteno dijeleći sve ono što su prikupili kolendavajući, opisao nam je nekadašnje solinske običaje Ante Tešija, član Karnevalske udruge “Cirimigini”, koja je osnovana 2003. godine i koja je posljednjih godina u Solin dovela karnevalsku povorku, koja će ove godine solinskim ulicama proći u subotu 14. veljače.

Karnevalska povorka na našim prostorima, čini se, najdulju tradiciju ima u Kaštelima, i to u Donjim, gdje se povorke održavaju još od 1813. godine i gdje, kažu, nisu bile prekidane ni za svjetskih ratova.

 - Donjokaštelanska karnevalska povorka i ove će godine na Pokladni utorak u Kaštelima okupiti maškarane grupe iz svih krajeva Hrvatske, a bude ih i 50-ak. Nakon spaljivanja krnje čeka nas veliki maskenbal u hotelu “Medena”. Mi smo poznati i po najstarijem dječjem karnevalu, koji će se ove godine 8. veljače održati 28. put i čija je kraljica Adrijana Jurić dobila svoju lentu, izvijestio nas je Marko Grozdanić iz donjokaštelanske Karnevalske udruge “Poklade” o tome što su ove godine pripremili svojim sugrađanima i gostima.

Maškare preuzele vlast

Pokladnih ludosti neće nedostajati ni u ostalim dijelovima naše županije, gdje svaka udruga organizira svoje karnevalske povorke, a županijska svečanost primopredaje ključeva sljedeće se godine seli u Omiš.

PROČITAJ VIŠE:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/39470/Default.aspx

Povezani članci

Who's Online

We have 278 guests and no members online