Zanimljivosti..

San stobrečke noći

Siječanjsko je vrijeme tradicionalno posno za ugostitelje, pogotovo što se noćnih berbi tiče. Ipak, čini se, iznimku čini Stobreč, izlazna oaza nadomak Splita, specifična po još nečemu; tamo kao da je vrijeme stalo! Retrošarm osamdesetih prožima stobrečku općinu, skoro kao u vrijeme kad je izlazak u taj kraj bio vrhunac luksuza i znak elitizma. Zašto? Odgovor je ponudio naš sugrađanin, mladić u kasnim tridesetima. - Zato šta su tamo išli samo oni koji imaju auto! Kultni kafići poput 'Bude', 'Lida', Tonija', 'Kana', 'Stele' i 'Struje' pretvorili su se u okamine dobrih starih vremena. Ni jutrom se u Stobreču ne gluvari ...

 RETROŠARM NEKADAŠNJE MJESTO SPLITSKIH PROVODA UTONULO U LETARGIJU

San stobrečke noći

Piše: Lenka Gospodnetić Dvornik / Slobodna Dalmacija

 
Prve kavice konstruktivno ispija birano društvo: Stobrečanin Mate Bilić i, za susjednim stolom, Romeo Lolić, poznatiji kao drugi pratitelj 'najružnijeg Dalmatinca' 2002. godine! Službenu titulu zaslužio je, smatra, pošteno, na natjecanju u režiji emisije 'Noćna mora'.

Izlazna oaza nadomak Splita specifična je po još nečemu; tamo kao da je vrijeme stalo! Retrošarm osamdesetih prožimlje stobrečku općinu

- Napiši da mi je Malnar osta dužan devetsto kuna. Umisto iljadu kuna za treću nagradu, da mi je samo sto kuna. Danas dug iznosi petnaest iljada, s crnim kamatama - kalkulira Lolić, napominjući da se na natjecanje prijavio zbog bivše cure, da bude ljubomorna. Međutim, s ljubomorom i zavišću kuburi i dandanas.

- Da izvineš, j... su mi mater da in ružim selo, a u stvari pate jer ja vako lipo živim i ništa ne radim. Svaki dan u Stobreču popijen bar dvi kave - Lolić će, ne bez ponosa.

Kafić Buda, pak, najpostojanije odolijeva svim trendovima koji Kultni kafići poput Bude postali su sjena stare slavepokušavaju barem okrznuti Stobreč. Jedina havarija koja je snašla kultni rockerski punkt bilo je čišćenje prašine s kipića Buda pored šanka, koju su vlasnici, braća Luka i Josip Krželj, hotimično uzgajali, prisjećaju se. Čistunska omaška supruge jednoga od njih, međutim, sanirana je prije dvadesetak godina, i to uvođenjem pauka u ciljanu proizvodnju, tako da dvadesetogodišnja prašina već krasi bezbroj Buda i Budica, iza šanka, pored televizora (također vršnjaka).

Stari gosti, ali i njihova djeca, već dobro poznaju i "Epetion", restoran koji najveće uspjehe bilježi prije dvadesetak godina, pomalo sjetno će Luka Plosnić, vlasnik.

StobrečDobar glas, dade se primijetiti, još odjekuje. Od Stobreča do Splita, pa i dalje.


Trendi "Stella"

Bitnije kozmetičke promjene interijera doživjela je tek "Stella". - Znaš kako je, u gradu sve mrtvo, a u nas živa muzika. Evo, prošlu nedilju nam je bila garnitura igrača Hajduka na zabavi - ističe konobar Dino Čagalj.

Povezani članci

Who's Online

We have 532 guests and no members online