Zanimljivosti..

Što to kuha Efra Avila, Bolivijac iz Zvečanja?

Efra Avila, Bolivijac iz ZvečanjaSlobodna Dalmacija donosi priču o Efri Avili, rođenom Bolivijcu iz Zvečanja i njegovoj Ivani. Pročitajte... Uz Vlaje i Bodule, Dalmacija je dobila i svog prvog Indijanca, Efra Avilu, koji je dom na stalnoj adresi svio u selu Zvečanje. Efra, rođeni Bolivijac, priređivač izložbi didaktičkih igara i proizvođač nakita, ima dvije velike ljubavi, svoju suprugu Ivanu, rođenu Zagrepčanku, i život u Hrvatskoj, u koju se doselio prije 15 godina. Zvečanje se u tu priču ubacilo sasvim spontano, ali ne i slučajno. Odluci je kumovala buka. Lupanje koje se javlja prilikom izrade, kako Efra kaže na tečnom hrvatskom, najljepšeg nakita na svijetu, nekako baš ne ide uz tankoćutnost gradskog suživota. Zato je mala ljubazna obitelj trebala naći okoliš u kojem njihov posao neće smetati susjedima. Izbor je pao na poljička brda koja su već pet godina njihov dom ...


Što to kuha Efra Avila, Bolivijac iz Zvečanja?


Piše: Tanja Šimundić Bendić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
Link:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/103909/Default.aspx


- Nikome tu ne smetamo, ima za sve dovoljno prostora i mira. Fali mi Bolivija, naravno. Tamo mi je ostala obitelj, rodbina, prijatelji. Nađem se s njima, sretnemo se najčešće u Beču. Ali tješi me što Hrvatska i Bolivija imaju puno toga sličnoga. Iako ne izgleda tako, veže nas slični mentalitet. A nađe se tu i slične hrane – kaže Efra, u prilog prijateljstva prisjećajući se danas preminulog Bolivijca Čike, prvog stranca koji se tijekom rata borio za hrvatsku slobodu.

 

Efra Avila, bolivijac iz Zvečanja

 

Efra obožava kuhati, autohtoni specijaliteti iz njegova prva doma često se za brojne prijatelje nađu na repertoaru. Zato nije čudno da je svoje umijeće, uz asistenciju supruge i vještog osoblja iz kužine hotela Park, pokazao na splitskim Danima indijanske kulture.

U loncima se uskrčkalo mnogo toga lijepoga, bolivijska domaća gastronomija, silni začini tipa lokoto i kilkinja, koji se u ovom kutku šumovitog Balkana mogu dobiti samo preko dobre veze.

Bolivija svoja jela bazira mahom na povrću obogaćenom raznoraznim papričicama, pikantnijim začinima. Ribe kod njih, kaže Efra, baš i nema, ali je zato piletina, a posebica iznimno jeftina janjetina, često na jelovniku.

Među tradicionalnim indijanskim jelima po Efrinom izboru u Parku se skužinala Picana, iskonsko bolivijska božićna delicija, te Arroz con leche, desert u obliku riže s mlijekom koji se jede i za doručak.

- Bolivija ima 30 indijanskih kultura, mnoštvo jezika i običaja, bogatu tradiciju. Zajednička nam je ljubav prema hrani. Imamo silno plodova, raznoraznog povrća, čak 1500 vrsta krumpira. Luk, žitarice, riža, tjestenina, raznorazne paprike, kikiriki, sirevi, kukuruz, sve to ulazi u osnovu naših jela.

Vrlo su popularna pića Čiča Morava, od soka ljubičastog kukuruza, cimeta i još nekih sastojaka, te alkoholni napitak od fermentiranog kukuruza. Deserti su često na bazi želatine – pojašnjava Efra, navodeći kako je priprava njihove hrane dosta duža zbog niza začina i sitnih sastojaka koji se u nju dodaju.

 

Efra Avila, bolivijac iz Zvečanja

 

Zvečanjski Bolivijac kaže i kako bi njegov brak s Hrvaticom, u Boliviji za neke ljude zbog aktualnih političkih razmirica mogao uzrokovati nelagodu, pa sve dok se ne smiri situacija nema želju u rodnu grudu dovoditi suprugu Ivanu.

Problem je, kaže, zakuhao bolivijski tajkun hrvatskog podrijetla Branko Marinković, kojeg i službeni La Paz drži za razbijača države. Animozitet između Indijanaca i Marinkovićevih pristaša samo raste.

No Efru takve političke bure nisu nikad ometale u njegovoj dubokoj ljubavi prema supruzi i novom domu.


Hrvatska neljubaznost

Bolivija je divna zemlja, ali volim i Hrvatsku. Ne sviđa mi se jedino što su ljudi ponekad nesusretljivi, reko bi neljubazni. Javim im se, fino ih pozdravim, a oni samo gledaju. Ne volim to, otvorena sam srca. I da, Hrvatska ima predivne žene, najljepše – kaže Efra, čiji se nakit, pohvalio nam se, može prnaći u splitskim podrumima.


Ljekovita koka

Bolivija je, kaže Efra, poznata po koki čiji se listovi koriste kao lijek, za masaže, stavljaju se u paste za zube, začin su za brojna jela. Koka pomaže kod bolova, a čaj pri aklimatiziranju na bolivijske visine...

Brojne ostale zemlje drugačije gledaju na nju, ona je za njih droga, ovisnost, kriminal...

To, kaže Efra, nije bolivijski način gledanja.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 317 guests and no members online