Zanimljivosti..

Brandiranje Rock 'n Rolla: Fažolke, whiskey i mala plava (pilula)

Rock symbols and brandsNe vjerujte kojekakvim samoproglašenim ekonomskim guruima, pomodnoj yuppievskoj literaturi i financijskim rubrikama bogato ilustriranih šminkerskih časopisa, globalno gospodarstvo ne pokreću kvaliteta i inovativna ideja, nego jedna puno snažnija, marketinška sila – njegovo veličanstvo brand. Bilo da je riječ o Coca Coli, McDonald'su, Nikeu ili BMW-u, jednostavno je nevjerojatno koliko jedna najobičnija etiketa ili logo utisnut na proizvodu može utjecati na kupčev izbor, te u konačnici i definirati njegov cjelokupni životni stil. Crni je Audi tako već godinama statusni simbol među instant bogatašima sa europskog istoka, nešto benignija ljubičasta Milkina kravica je pravi mamac za ljubitelje dobre mliječne čokolade, a za sve one 'trendy' konzumente kvalitetne elektronike finog dizajna karakteristična je Appleova jabuka zalogaj kojem jednostavno ne mogu odoljeti. Što se pak piva tiče, na domaćem su se terenu Karlovačko i Žuja profilirali kao prave 'muške' bire namijenjene publici što sa istim žarom pohodi kako rock koncerte, tako i nogometne derbije; sa Heinekenom u ruci unutar nekog pomodnog kluba pozira ama baš svaki hrvatski šminker koji drži do svoje reputacije, dok je Kaltenbergova zidarka rezervirana isključivo za vesele bauštelce što miješaju cement i zidaju bespravnu gradnju negdje na našem lijepom plavom Jadranu. No, koje bi brandove, osim spomenutih pivskih, još mogli vezati direktno uz rock 'n' roll? Odgovor na to pitanje možete pronaći u nastavku ...


FAŽOLKE, WHISKEY I MALA PLAVA PILULA


Koje bi brandove, osim spomenutih, još mogli vezati direktno uz rock 'n' roll?

Piše: Ante Čikotić Čiko


the rocker!


Fender i Gibson

Prije okruglih šest desetljeća na tržište je lansirana prva električna gitara namijenjena širokoj komercijalnoj prodaju. Bio je to Fender Broadcaster koji će srca rock izvođača i publike osvojiti u svojoj kasnijoj inkarnaciji poznatijoj po nazivu Fender Telecaster. Samo dvije godine nakon tog epohalnog događaja, Gibson Les Paul je odgovorio sa Goldtopom i utrka u prestižu, kvaliteti i vizualnoj dojmljivosti mogla je početi.

fender


Na našu sreću, taj latentni antagonizam između Fendera i Gibsona kao dominantnih proizvođača električnih gitara stvorio je neke od najsavršenijih instrumenata koje je ljudsko uho i oko imalo prilike upoznati, a bez kojih bi velika većina najpoznatijih rock himni vjerojatno zvučala u potpunosti drukčije.

Zamislite samo Hendrixa bez njegova Fendera Stratocastera ili Pagea kako pokušava odsvirati 'Stairway To Heaven' bez svoje dvoglave aždaje Gibsona EDS – 1275?!

Sigurno da bi se snašli, ali to jednostavno ne bi bilo – to, zar ne?


Marshall

Bio ti retro rocker, heavy metalac ili punker, ukoliko pojačalo u koje utakavaš svoju gitaru ne krasi poznati Marshallov logo, onda ni tvoj rockerski kredibilitet nema ama baš nikakvu težinu.

Marshall pojačalaJack Daniel's

Johnny Cash, Jimmy Page, Slash, doslovce svaki član Motley Cruea – ne postoji ni jedan opaki k*čkin sin u dugoj povijesti bahatih rock 'n' rolla divljaka, a da ga fotografi nisu slikali dok je potezao obilat gutljaj iz karakteristične pravokutne boce ovog poznatog američkog whiskeyja.


jack daniels


Dakle, jednostavnije rečeno, čista flaširana rock 'n' roll tradicija.


Harly – Davidson

Najpoznatiji motoristički brand je ujedno i neprikosnoveni simbol simbioze rockerske i bikerske subkulture koje se neraskidivo isprepliću još tamo otkad je Gene Vincent po prvi put uzjašio svoju moćnu makinju; Dickie Peterson, Paul Whaley i Leight Stephens užgali pakleno žestoki protometal band Blue Cheer, a njihove kolege iz Hell's Angelsa izazvali krvoproliće na koncertu Rolling Stonesa u Altamontu.


harleyConversice (ili po naški Starke)

S obzirom da kaubojske čizme nose isključivo sleaze rockeri i, ahm, kauboji, te da se popularne ''martensice'' u krajnoj instanci ipak vezuju prvenstveno uz supkulturu skinehada s jedne, te punkera s druge, njima suprotne strane, nemamo izbora nego da rockerskom uberobućom proglasimo sveprisutne 'starke'.


starke


Naime, stare dobre 'fažolke' su se u proteklih nekoliko dekada profilirale kao nezaobilazni dio strogo propisanog dress codea ama baš svake subkulturne skupine na potezu od classic rockera i heavy metalaca, preko punkera i grungera, pa sve do danas iznimno popularnih indie rockera.

I na samom kraju, last but not least..


Viagra!

Da li je slučajnost to da su se gotovo svi već odavno umirovljeni rock švaleri poput Rolling Stonesa, Roberta Planta, diaboličnih perverznjaka iz Kissa ili pak njihovih jednako prč*vitih kolega iz Motley Cruea, u zavidnu diskografsku i koncertnu formu vratili upravo sa strelovitim tržišnim usponom ove male plave pilule?


rocker


Mislim da ne. Bit će prije da im je popularna tabletica pomogla da se prisjete zbog čega su se kao klinci uopće i uhvatili gitara, pa sad stare prdonje na turnejama proživljavaju svoju drugu mladost trčeći za suknjama kao da im je ponovno dvadeset. Što uopće i nije tako loše, s obzirom da nam kao izgovor za spomenute turneje isporučuju više nego solidne albume.
 
No, tu priči o brandiranju rock 'n' rolla još uvijek nije kraj. Jer uz spomenute brandove koji su obilato utjecali na genezu suvremene rock kulture i njenog vizualnog identiteta općenitu, i unutar nje same formirali su se određeni glazbeni brandovi poput Rolling Stonesa, Kissa, AC/DC-ja ili Iron Maidena, čiji logo jamči jednako dobru prođu proizvoda na kojem je utisnut, baš kao da je riječ o onom Coca Cole ili Applea.

Ali o njima ipak nešto više nekom drugom prilikom.


rhe rocker
rhe rocker