FDK OMIŠ: Klapi 'Šufit' Zlatni štit Omiša

klapa Šufit, pobjednik OmišaSinoć je na trgu Sv. Mihovila u Omišu održano finale muških klapa. Po ocjeni stručnog povjerenstva prvu nagradu i Zlatni štit odnjela je klapa "Šufit" iz Splita. Druga nagrada i Srebrni štit pripali su klapi Grdelin iz Zagreba. Treću nagradu i Brončani štit zaslužila je klapa Pinguentum iz Buzeta. Publika je najveći broj glasova dala klapi Puntari iz Omiša, koja je osvojila omiški Zlatni leut, drugoplasirana je bila klapa Morbin iz Donjeg Humca, a treću nagradu publike primila je klapa Omiš ...


45. FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA

Omiš: pobjednici finala su dame iz "Neverina" i "Šufit"

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Klapa “Neverin” iz Kaštel Lukšića pobjednica je prvoga od triju ovogodišnjih finala 45. festivala dalmatinskih klapa, što se ovoga produženoga vikenda nanizati na ušću Cetine. Istom je sastavu, koji je godinama u vrhu ili na samom tronu ženskog klapskog pjevanja pripala i druga nagrada prisutnih na Trgu sv. Mihovila.

klapa Neverin u Omišu

Dakle uz Zlatni štit žirija, išao je i nešto manje sjajni, Srebrni leut publike. Druge po ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, dakle nagrađene Srebrnim štitom, bile su članice ženske klape “Armorin” iz Zagreba, a vlasnici Brončanog štita postale su pjevačice zagrebačkog “Dišpeta”.

Publika je najveći broj glasova dala klapi “Ventula” iz Splita kojoj je sukladno količini pljeska prisutnih pripao omiški Zlatni leut.

Drugoplasiranim, “Neverinkama” najbliže po prosudbi iz gledališta bile su nove vlasnice Brončanog leuta, klapa “Drača” iz Mostara. Potonje spomenutima pripala je i plaketa kao najboljim ovogodišnjim debitantima. 


Subotnja elita

- Nastavila se tako dobra festivalska praksa po kojoj najbolji debitanti redovite osvoje i poneko festivalsko priznanje. Počevši od “Sinja”, preko “Crikvenice” do, evo, “Drače”. Najbolje iz prednatjecanja kad su žene u pitanju ipak nisu izdržale nalet iskusnijih, što ni najmanje ne umanjuje izuzetnu vrijednost sastava koji nam dolazi iz susjedne države, a zorno svjedoči koliko je dalmatinska pjesma popularna i izvan regije, i eto Hrvatske - zadovoljno će ususret drugog omiškog finala, onog muških klapa, ravnatelj festivala Dražan Mladin.

U ženskom je finalu nastupilo 11, a ne 12 sastava jeri su “Ćakulone” iz Zagreba morale otkazati nastup zbog bolesti jedne od članica.

klapa šufit

U petak navečer je održano finale muških klapa. Po ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva prvu nagradu i Zlatni štit odnijela je klapa Šufit iz Splita. Drugu nagradu i Srebrni štit, pripao je klapi Grdelin iz Zagreba. Treću nagradu i Brončani štit zaslužila je klapa Pinguentum iz Buzeta.

Publika je najveći broj glasova dala klapi Puntari iz Omiša koja je osvojila omiški Zlatni leut, drugoplasirana je bila klapa Morbin iz Donjeg Humca kojoj je uručen Srebrni leut. Brončani leut je kao treća klapa od strane publike primila klapa Omiš iz Omiša.

U subotu je na Trgu sv. Mihovila na programu završno superfinale ženskih, muških i mješovitih klapa.

Klape koje su izborile svoju ulaznicu, njih trinaest  su:

Neverin (ž) – Kaštel Lukšić, Armorin (ž) – Zagreb, Dišpet (ž) – Zagreb, Ventula (ž) – Split, Versi (mj.) – Split, Mareta (mj.) – Dubrovnik, Kaše (mj.) – Župa Dubrovačka, Šufit (m) – Split, Grdelin (m) – Zagreb, Pinguentum (m) – Buzet, Puntari (m) - Omiš, Braciera (m) – Bol, Bunari (m) - Vodice.

Večer će biti prenošena izravno sa Omiške pjace na prvom programu HRT-a s početkom u 21 sat. Također će biti telefonsko glasovanje tako da će u izboru najbolje klape sudjelovati i gledatelji pred malim ekranima.