Otvoreno pismo prijateljima i dušobrižnicima KUD Dalmacija

KUD Dalmacija pred polazak u PortugalU posljednjih par godina, a naročito za i poslije našeg putovanja u Portugal 2006. godine na dugoratskim web stranicama piše se sve i svašta o KUD-u "DALMACIJA" koji ove godine slavi 40 godina svog postojanja i uspješnog djelovanja. Žalosno je što nam je demokracija sve omogućila. Možeš, brate, anonimno pljuvati po svemu i svakome i što ti tko može... Toliko je sramotno lažnog napisano o ovom Društvu i njihovim voditeljima da to čovjek ne može ni promisliti, a kamoli izreći. A nitko nikada nije došao u prostorije Društva i pokušao se uvjeriti u stvarno stanje stvari, te pokušao na pravoj adresi doznati odgovore na sva pitanja koja ga zanimaju i teme koje se s vremena na vrijeme pojavljuju u dugoratskom Forumu. Dragi Forumaši, ako već toliko pišete o ovom Društvu bit će da ga i volite, da vam je stalo do njega. Iz tog razloga bih Vas zamolio da nam se priključite i pomognete svojim savjetom ili svojim radom. Dođite na čašicu razgovora u prostorije KUD-a. Svratite na kapljicu Porta, feticu pršuta i lijepo porazgovarajmo... Zašto i na koga ste toliko „jidni“? ...

Otvoreno pismo prijateljima i dušobrižnicima KUD "Dalmacija"


Piše: Milivoj Raljević, 40-godišnji član KUD-a „DALMACIJA“

KUD DalmacijaOdmah na početku, za razliku od mnogih koji vam pišu, da se predstavim: Ja sam MILIVOJ RALJEVIĆ, učitelj matematike u OŠ „Josip Pupačić“ u Omišu. Imam 35 godina radnog staža i 40 godina plesnog iskustva u KUD-u „DALMACIJA. U Društvu sam voditelj prvog folklornog ansambla od 1975. do 1983., od 1984. do 1985. te od 1987. do 2007. Ako bog da zdravlja bit će toga još.

Večer Folklora u restoranu Casper na DućamaU periodu kada nisam bio voditelj prvog folklornog ansambla bio sam asistent voditeljima Branku Ljubiću i prof. Branku Šegoviću. Od 1983. do 1988. te od 2003. do 2007. Voditelj sam i druge grupe tj. PRIPREMNOG folklornog ansambla. Navesti ću još jedan podatak: punih 40 godina sam solista u izvedbama kola iz opere ERO S ONOGA SVIJETA, pa još i dan danas soliram. Polako predajem palicu mlađima. Istina, bilo je nastupa gdje su i drugi solirali u toj točki.

KUD DalmacijaVoditelj sam i režiser svih naših nastupa na svim putovanjima od 1985. pa do danas. Od 1985. godine pa do danas sastavljam programe, režiram i pišem scenarije i curiculume za svaki naš nastu i koncert i na festivalima i na komercijalnim koncertima za turiste. Nećete vjerovati ali plesati sam naučio i našeg slavnog donedavnog tajnika Zlatka Franolića. U posljednjih tri godine vodim i konferanse na nekim našim programima, a i na svečanim sjednicama i nastupima naše Općine.

Kako se KUD „DALMACIJA“, ni kriv ni dužan, "vucara" po web stranicama Dugog Rata, evo da Vam objasnim, za neke od Vas nedokučive stvari. Ovo je moje prvo javljanje, a pitanja je mnogo. Pokušati ću odgovorit ću na sva. Ako ste nestrpljivi dođite u prostorije KUD-a pa ćemo tamo razgovarati u četiri oka.


Portugal
  
U posljednjih par godina, a naročito za i poslije našeg putovanja u Portugal 2006. godine na dugoratskim web stranicama piše se svega i svašta o KUD-u „DALMACIJA“. Ono što treba i ne treba. Žalosno je što nam je demokracija sve omogućila. Možeš, brate, pljuvati po svemu i svakome i što ti tko može. Pa da se „pljuvači“ barem potpišu i pokažu, čovjeka ne bi bilo briga. Kukavice! Čekaju iza ćoše, a nemaju hrabrosti reći čovjeku u lice ono što misle o njemu.

KUD Dalmacija pred polazak u Portugal
KUD Dalmacija pred polazak u Portugal


Toliko je sramotno lažnog napisano o ovom Društvu i njihovim voditeljima da to čovjek ne može ni promisliti. A nitko nikada nije došao u prostorije Društva i pokušao stvari staviti na svoje mjesto. Očito da se radi o lažima i klevetama, tj. o jednoj velikoj ljubomori i zavisti što nisu sudionici naših brojnih putovanja, zabava i ogromnih uspjeha u Domovini i inozemstvu.

A eto, spremamo se otići i u Mexico! Neću se hvaliti jer daleko je listopad, ali pokušat ćemo. Trudit ćemo se da ime našeg mjesta i naše općine dopre i do Američkog kontinenta; čak i oni koji „nisu sposobni voditi ni sami sebe“- kako kaže naš bivši tajnik.

Eto, pokušat ću odgovoriti samo na jedno pitanje, na jednu laž, na jednu klevetu napisanu na našim web stranicama. Ako vas detalji interesiraju i ostalo o čemu su neki od Vas škrabali iz škuribande, navratite u prostorije KUD-a „DALMACIJA“ i sve ćete saznati. Crno na bijelo. I obratno.

Radi se o polemici tko je prošle godine putovao u Portugal, a tko je “morao“ putovati (po mišljenju komentatora). Dakle, poslušajte, tj. pročitajte:

SPISAK PUTNIKA KOJI SU IŠLI NA TURNEJU U PORTUGAL

Popis putnika za Portugal 

Dakle, na put u Portugal pošlo je 47 putnika:

35 članova iz općine Dugi Rat od Duće-Golubinka do Bajnica

5 članova iz Omiša:

HRVOJE PEŠIĆ - član KUD-a već skoro dvadeset (20) godina
MIRO KATUŠIĆ - član KUD-a preko petnaest (15) godina
MARTIN BAŠIĆ - harmonikaša pozvan kao ispomoć KUD-u (što se radilo od samog osnutka KUD-a)
ANAMARIKA KUJUNDŽIĆ - mlada članica KUD-a (5 godina)
ANTONIJA KATUŠIĆ - supruga MIRA KATUŠIĆA uredno platila put do Portugala i natrag (smještaj je ionako bio besplatan)

BRANKO ŠEGOVIĆ - stari član KUD-a, njegov dugogodišnji voditelj, koreograf, a danas vanjski suradnik u Društvu.

SANDRA LAPENDA - novinarka Slobodne Dalmacije

IVAN BEGIĆ - iz Prološca, svirač na diplama, poveden na put kao ispomoć u popuni međutočaka, a i kao novitet na folklornoj sceni u Portugalu.

• 2 plesača u nedostatku domaćih:

ŠIME IVANKOVIĆ - Muć
MARIO PETRIČEVIĆ - Solin

Objašnjenje za ŠIMU i MARIA:

Kako smo (zbog „djelatnosti“ nekadašnjeg tajnika Društva, gospodina Zlatka Franolića, koji je lažima i klevetama nagovarao plesače da prestanu plesati zato što KUD „DALMACIJA“ više ne postoji :) ostali bez određenog broja plesača, pa i  muških članova, ja (Milivoj Raljević) kontaktirao sam bivše plesače da nam se pridruže i pomognu na turneji i to:

1. MLADENA STIPANOVIĆA  (Omiš)
2. ANTU ČAGLJA  (Omiš)
3. FILIPA BARBARIĆA  (Duće-Rogač)
4. GORANA KADIĆA  (Dugi Rat)
5. GORANA HESKOG  (Dugi Rat)
6. HORVATA ČAGLJA  (Dugoraćanin trenutno u Engleskoj)

Branko ŠegvićPrvih pet je odbilo ići s nama jer se nisu mogli osloboditi na radnom mjestu, a Horvat jer je iz Engleske došao desetak dana kasnije. Dakle, ostalo mi je na raspolaganju 11 postojećih plesača i za popunu smo, na prijedlog Branka Šegovića) posudili dva plesača (Muć i Solin).

Zašto smo morali voditi minimum 13 plesača? Pa zato što za program od 25 minuta moramo izlaziti s dvije postave od po 6 parova, plus solisti za ERO. Znači ukupno 13 plesnih parova.

Od djevojaka zbog posla na put nisu mogli ići ANÐELA POPOVAC (ČOKOLIĆ) iz Dugog Rata – Duća, MARINA JERMELIĆ iz Dugog Rata i MARIJANA ĆULIĆ iz Dugog Rata, te DARIJA BULJUBAŠIĆ i JOŠKO BULJUBAŠIĆ iz Omiša (zbog obiteljskih razloga).

U nedostatku iskusnih plesačica (a pozivali smo i stare iskusne plesačice koje više ne plešu, koje zbog posla nisu mogle s nama) na turneju smo poveli veći broj mladih, neiskusnih plesačica. Na svu sreću na turneji nisu podbacile, naprotiv, bile su izvrsne.

Kao nagradu na put su pošle i dvije članice TREĆE GRUPE: DANIELA NAZOR i IVANA KLARIĆ (obe iz Sumpetra) koje su svojim odnosom i radom pokazale najviše ljubavi prema Društvu i zaslužile su putovanje kao nagradu.

Mogu dodati da na put nisu pošle samo tri plesačice iz DRUGE, tj. PRIPREMNE GRUPE: ENI MIMICA (Zakučac), MARINA PLEIĆ (Dugi Rat)(61% prisutnost probi) i GORANA BRADARIĆ (Dugi Rat) 52% prisutnosti probi). No, nije dovoljno samo dolaziti na probe da bi se pošlo na turneju. Treba tu i nešto više. One svojim radom i odnosom nisu pokazale da ih možemo nagraditi putom u Portugal.

Propustio sam na samom početku napomenuti da je broj članova za put u Portugal bio limitiran maksimalnim brojem – 40 (normalno je 30 – 35). Na zahtjev Uprave (što dosadašnji tajnik FRANOLIĆ nikada nije htio činiti) odobrili su nam povesti još 5 putnika.

Plesači

Mogli ste zaključiti, što se tiče plesnog ansambla, da je od 31 plesača 26 iz općine Dugi Rat, a samo 5 članova izvan općine Dugi Rat.

Veliki Hrvati, gdje ćemo i mi i Hrvatska, ako nas budete ovako dijelili? Zar je bitno to što je neki plesač iz Omiša ili Splita? Pa u „Orkana“, „H. Dragovoljca“, a i mnogim drugim klubovima ima igrača ne samo iz Omiša, nego i iz mnogo daljih krajeva.

Eto, jedan od naših reprezentativaca u nogometu je BRAZILAC i svi mu plješčemo za dobre igre. E, a strah Vas je poći u Zagreb na utakmici „Dinamo“- „Hajduk“. Plašite se da vas ne napadnu, ne prebiju i tome slično. Pale se automobili navijača „Dinama“ kada dođu u Split.  Čemu to vodi? Pa zar mi svi nismo Hrvati i ne volimo Hrvatsku? Za nju smo ginuli i za nju ćemo ginuti ako zatreba. Zajedno, Omišani i Dugoraćani, Splićani i Zagrebčani. Svi smo mi - Hrvati.

Žao mi je što ste nasjeli jednom provokatoru koji je (po drugi put – prvi put 1991. godine) htio rasturiti ovo Društvo, koje u pravom svijetlu prezentira mjesto i općinu Dugi Rat, odgaja mlade i pruža im zadovoljstvo zabave, druženja i sklapanja novih prijateljstava u Domovini i van njenih granica. Žalosno je što je taj provokator bivši tajnik ovog Društva. Po mjestu priča i širi laži i mnoge druge gluposti jer mu se više nije dalo da radi ono što ga je volja i za SVOJ DŽEP.

Razbacujete se po web stranicama naše male općine potpisujući se kojekakvim, pa i pogrdnim, imenima. Gdje Vam je hrabrost? Ako mislite da ste u pravu i da stojite iza „svojih“ riječi onda dajte – stavite svoj potpis ispod onoga što pišete.

Ne igrajte se na kukalo s poštenim i radišnim svijetom. Koga i čega se plašite?

Da Vam znam ime ja bih Vas pri susretu na ulici lijepo pozdravio, bez vrijeđanja i pozvao na razgovor u prostorije KUD-a. Popili bi čašicu Porta, pojeli feticu pršuta i lijepo porazgovarali. Očito, ako toliko pišete o ovom Društvu da ga i volite, da vam je stalo do njega!!! Iz tog razloga bih Vas zamolio da nam se priključite i pomognete svojim savjetom ili svojim radom. Zašto i na koga ste toliko „jidni“?

Ja se malo šetam ulicama i još manje zalazim u kafiće da bih vam mogao nauditi "prijetnjom" ili grubom riječju. Pošto ste se toliko okomili na mene i KUD vjerovatno ste nekada bili njegov član. Možda!? Ili netko vama blizak? Ja osobno nikada nikog nisam izbacio iz prostorija KUD-a, pa niti onda kada bi netko imao „dvije live  noge“ ili, kako se kaže „da mu je slon prnuo (oprostite na izrazu) u uho“ iako su me mnogi nagovarali na to. Vrlo sam strpljiv u radu, a kako kaže velikan Hrvatskog folklora pok. dr. Ivan Ivančan „Nema onog tko ne zna pivat, plesat, samo treba izbaciti strah iz njega“.

Eto, kažete da smo vodili u Portugal sve samo ne Dugoraćane...

Dao sam vam spisak imenom i prezimenom i mjestom boravka. Eto, dajem vam i sliku, a urednika molim da je maksimalno poveća kako biste što bolje vidjeli tko je bio u Portugalu. A za dodatno obrazloženje ili bolje reči usporedbu napomenut ću (što nije korektno od mene) da je 1988. godine u Portugal putovalo preko 50% članova koji nisu žitelji naše općine, a slična situacija je bila i poslije.

Zavist i ljubomora

Nažalost sada se to potencira kada dotični bivši tajnik više nije tajnik niti član KUD-a „DALMACIJA“. Sam je sebe potjerao iz Društva. Toliko su ga ljubomora i zavist osvojili da ne zna što bi. Više puta je pozivan da se vrati i dalje radi s nama ali nije htio. Draže mu je da nas ogovara i kleveće okolo.

Neka, ako tako hoće, a ja mu poručujem:

ŠTO JE VIŠE KLEVETA I LAŽI, KUD „DALMACIJA“ NAM JE MILIJI I DRAŽI!

To nam samo daje snagu za još bolji rad. Uostalom poznata vam je poslovica:

„ZA DOBRIM SE KONJEM PRAŠINA DIŽE“

Eto, ako želite nešto više o nama, navratite u naše prostorije na čašicu Porta i feticu pršuta. Rado ćemo vas ugostiti i s vama popričati.

Dođite!

 

Sa štovanjem,

Milivoj Raljević 
40-godišnji član KUD-a „DALMACIJA“.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 264 guests and no members online