Dugoraćani, nikad nazad

Ivan UgrinIvan UgrinSinoć je vrijedilo poći u Dugi Rat na promociju knjige "Nikad nazad", novinara, blogera i urednika u Slobodnoj Dalmaciji, g. Ivana Ugrina. U prepunoj vjeronaučnoj dvorani župne crkve svetog Josipa, nakon uvodnog nastupa klape "Pasika" iz Kostanja, pozdravne riječi uvaženim gostima, autoru Ivanu Ugrinu, don Anđelku Kaćunku i don Vinku Sanaderu, te nazočnima na dugoratskom predstavljanju ove knjige, uputio je naš načelnik Jerko Roglić, koji se malo 'začudio' nazivu knjige pitajući se: "zar se nije trebala zvati UVIJEK NAPRIJED?", te je istom prilikom prisutnima otkrio što dosad većina nije znala "..da je možda pogriješio profesiju, jer da je i on volio pisati..". Tko zna, možda uskoro budemo iz Općine pozvani i na prvu načelnikovu knjigu.. O sadržaju nove Ugrinove knjige više nam je rekao don Vinko Sanader, koji je dio svoje svećenićkog poziva proveo u Omišu, s naglaskom da je ta knjiga "izvor svih istina", za razliku od toliko kontradiktornih izjava i toliko laži kojima se bave novinari i naš tisak, a što čitatelji upijaju "kao sveto pismo" ...

NIKAD NAZAD

Osvrt na predstavljanje nove knjige Ivana Ugrina u Dugom Ratu

Piše: Zorana Vuković
Foto: Mladen Banović

Ivan Ugrin

"Da, to je pisalo u novinama..." - najčešće kažu jedni drugima. Don Vinko je naglasio da su novinari , većinom izgubili svaku etičnost i da uglavnom "o svemu - sve znaju..".

Za razliku od takvih, Ivan Ugrin je jedan od rijetkih "čistih" novinara, "etički čisti uzor" koji je sve "čisto" napisao u ovoj knjizi na 150 stranica u 143 kolumne o politici, vjerskim i crkvenim temama, ljudskim vrijednostima, EU, Bleiburgu, propovijedima, proslavi Sv, Duje itd.., zpravo o svemu što se kod nas događalo kronološkim slijedom.

predstavljanje knjige Ivana Ugrina u Dugom Ratu

Don Sanader je citirao riječi Pape Benedikta XVI. "Etičnosti nema ili je ima sve manje..", te naglasio da je naziv knjige u vezi s Ugrinovim optimizmom. Za kraj je don Vinko Sanader zaželio da Ugrin nastavi pisati i dalje "..s perom punim istinitosti i pravednosti."

predstavljanje knjige Ivana Ugrina u Dugom Ratu

Naše gore list, don Anđelko Kaćunko je također pred prisutnima iznio svoje mišljenje o knjizi Ivana Ugrina, ali s naglaskom na njen drugi dio, na  Ugrinove tekstove s njegova bloga (kad već nemamo priliku njegove tekstove i kolumne čitati i u papirnatom izdanju sve manje Slobodne Dalmacije) te nas uputio na str. 119., gdje spominje "žedan novinar, nikad novinar".

don Anđelko Kaćunko

Posebno aktualno dirljiva priča don Kaćunka bila je o molitvi Bogu jednog djeteta..

"Molim te Bože pretvori me u televizor da se moji roditelji i meni posvete i druže sa mnom kao i sa tom velikom kutijom... Molim te Bože pretvori me u televizor jer želim da se i o meni tako pažljivo brinu. Kad se on pokvari odmah su svi zabrinuti i traže majstora da ga što prije popravi... Daj Bože da i ja budem onaj spiker s ekrana, jer kad on govori, onda ga svi u kući pažljivo slušaju i svi obraćaju punu pažnju na njegove riječi... Ja bih volio, o Bože, biti televizor, da budem najbolji prijatelj mojim roditeljima..."

Doista dirljiva priča o današnjim obiteljima i našem površnom i otuđenom društvu.

predstavljanje knjige Ivana Ugrina u Dugom Ratu


Don Kaćunko se potom obrušio na današnje medije, pogotovo televiziju koja "zaglupljuje", te je istakao prednosti i važnost literature i čitanja dobrih knjiga i važnost samoobrazovanja umjesto pasivnog prijema serviranih nam medijskih proizvoda.

Par naglas izrečenih citata i misli zazvučalo je efektno.. "KNJIGA JE STVORENA ZA ONE KOJI SE ČUDE I MISLE O ŽIVOTU, A TELEVIZIJA JE IZMIŠLJENA ZA ONE KOJI SE ČUDE ONIMA KOJI MISLE", te "KNJIGA JE ZA DUŠU ONO ŠTO JE HRANA ZA TIJELO", a svoje izlaganje "zaključio" je s lirski..  "MOLI, RADI i ČITAJ, JER TKO DOBRO ŠTIVO NE ČITA , POSTAJE I OSTAJE TARZANOVA ČITA."

Ivan Ugrin


Nakon svojih prijatelja, nazočnima se s nekoliko rečenica obratio i sam autor knjige "NIKAD NAZAD", Ivan Ugrin, počašćen pozivom da i u Dugom Ratu održi promociju svoje nove knjige.

Autor se zahvalio svima koji su mu pomogli, svojim recezentima i prijateljima, gostima na promociji, svim nazočnima i klapi "Pasika" iz Kostanja koja je svojim nastupom uveličala ovu promociju zapjevavši pred kraj klapsek uspješnice "Ruža crvena" i "Kroacijo iz duše te jubin", i koji su ispraćeni velikim pljeskom.

Jerko roglić, Srećko Zelić i Goran Tičić


Zahvaljujemo se i uz dugoratskog župnika i organizatoru ovog skupa, općini Dugi Rat, na ovoj lijepoj, ugodnoj i poučnoj večeri u Dugom Ratu.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 336 guests and no members online