Fenomen 'Alan Ford'

alan fordStrip "Alan Ford" je, što je poseban fenomen, osim u rodnoj Italiji, još jedino u staroj Jugoslaviji dosegao status simbola modernog života i, čini se, više uradio na urbanizaciji svjetonazora bivših pionira i omladinaca, nego svi dirigirani partijski projekti, sletovi i zanosi. Čitatelji su pobožno čuvali te knijžice stripa koje su u mitologiji svagdašnjeg života imale status relikvija i bile pažene kao Fabergeova jaja. Prosečan štovatelj ovog stripa će vam i danas, ukoliko ga neka viša sila nije odvojila od vrijedne kolekcije, radije ponuditi četkicu za zube, kolekciju ploča, poslednju cigaretu ili, u posebno škakljivim slučajevima, vlastitu ženu – nego neki primerak stripovanog ciničnog kaosa iz radionice crtača Roberta Raviola (Magnus) i scenarista Luciana Secchija (Max Bunker) ...

FUMETTO NERO

MagnusMagnus (Roberto Raviola)

Rođen je u Bologni 30. travnja 1939. Profesor je likovnog odgoja strastveni ljubitelj stripa, pa se posve posvetio kreiranju junaka od papira. Sam o sebi kaže da je on zapravo tvorac novog stila realizacije, koji su počeli oponašati tako da je već postao škola. Diplomirao je i scenografiju, pa se povremeno bavi i kazalištem.

Mac BunkerMax Bunker (Luciano Secchi)

Rođen je u Milanu 24. kolovoza 1939. Scenarist, pisac pripovijedaka, donosilac nove linije komike između groteske i satire, s primjesama crnog humora, što se osobito zapaža u Maxmagnusu. Svoju konačnu afirmaciju postigao je s Alan Fordom. Njegove inovacije temelje se na dubokom i neprestanom proučavanju čovjeka, njegovih mana, slabosti i proturječnosti.

 

Sve je stvar osvjeteljnja

Piše: Predrag Ž. Vajagić / e-Novine
Izvor: e-Novine.com

strip junaci Alan Ford

Osnovna želja autora bila je da, izvrčući smisao, parodiraju jamesbondovski svijet špijunaže. Cijedeći stereotipe, smeštajući oštre kamenčiće u praćke inverzije, mješajući žanrove kao špil karata, a oslanjajući se na duhoviti scenario i volšeban crtež, stvorili su ovaj satirični utuk i vjerovali u njega.

alan ford

Prvi svezak zgasao je u skromnih 20.000 primjeraka, ali to je još bila pomama u odnosu na tričavih 8.000 prodatih primjeraka drugog broja. Ali, autorima je data šansa da zakrpe dronjke čitalačkog razočaranja.

alan ford

Tek negdje nakon dvije godine uspjeli su namamiti svoju zlatnu koku Superhika da, kako to već samo on umije, alkoholnim dahom puhne u jedra bolje prodaje.

alan ford

Kada je brojčanik tiraže prešao 100.000 primjeraka, počela se, u ljetopis supkulture, upisivati legenda o grupi TNT!


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE ...


alan ford


Par citata za kraj


"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi."   - Bob Rock

"Ko spava, nije budan."

"Ako želite pobijediti u trci, morate prvi proći kroz cilj."

"Bolji je nečasan bijeg nego časan poraz !"

"Hm, zahvaljujući mom vozilu, ako ga nekakav kvar prisili da stane, stići ćemo ga za otprilike dvije sedmice!"

"Ko hoda ne trči"

"Kad se borim neprijatelja nemam!"

"Ko leti vrijedi, ko vrijedi leti, ko ne leti ne vrijedi"

"Ko izgubi dobitak, dobije gubitak."

"Pijte više mlijeka nego nafte."

"Bolje ispasti budala nego iz vlaka."

"U vinu istina...u istini vino!...Pijem ovu čašu... čaša pije mene!"

"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

"Bolje je biti bogat nego ne biti"

"Kad vidiš duha napij se Pik piva do uha"

"Kradem od siromašnih da bih dao bogatima"

"Što buljiš? Crkotina na stropu?"

"Zaklat ću ih hiljadu! Ali šta to govorim? Barem stotinu! Ali šta to govorim? Barem tucet! Šta to govorim? No dobro, ščepat ću bar jednog!"


Grunf