Dugoraćani u esperantskom pokretu

Davor GrgatSplitski esperantisti i ove godine su se pridružili milijunima esperantista širom svijeta i svečano obilježili godišnjicu rođenja dr. Lazara Ljudevita Zamenhofa, tvorca međunarodnog jezika esperanta. Nakon uvodnih riječi predsjednika Anđelka Drnasina, o nastanku esperanta govorila je Etel Zavadlav, tajnica Društva, a Vukašin Dimitrijević, jedan od starijih esperantista, govorio je o prvom kongresu esperantista kada su se prvi put sastali esperantisti iz različitih zemalja svijeta i bez prevođenja međusobno razgovarali, te tako dokazali da se zaista može komunicirati na esperantu bez obzira odakle ti govornici dolaze, što prije u povijesti čovječanstva nije zabilježeno ...

RAZUMIMO SE
I KOD NAS OBILJEŽENA GODIŠNJICA ROÐENJA DR. ZAMENHOFA, TVORCA ESPERANTA

Splićani u esperantskom pokretu

Piše: Davor Grgat / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

EsperantoDavor Grgat je pak opširno govorio o povijesti esperantskog pokreta u nas (čija je stogodišnjica upravo proslavljena u Skupštini grada Zagreba), te o esperantskom pokretu u Splitu i okolici, odakle potječu i dva predsjednika Svjetskog esperantskog pokreta: Ivo Lapenna kao dugogodišnji predsjednik Universala Esperanto - Asocio (Svjetskog saveza za esperanto) i Ivo Osibov, predsjednik Svjetskog saveza mladeži esperantista i tajnik Svjetskog saveza za esperanto.

Dopredsjednik Društva Esperantist Davor Grgat

Davor GrgatVelika prostorija Društva u Gradskom kotaru Lovret ovoga puta je bila zaista pretjesna da primi sve nazočne, a među ostalim nazočili su i najstariji esperantisti ovoga Društva kao što su i 83-godišnji Dinko Matković iz Vrbovske s Hvara, 82-godišnji Ivo Puharić iz Makarske i brojni drugi, a svečanost su uveličali i članovi Umjetničko-likovno-književne unije "Vlaho Bukovac" Split, koji su na kraju izveli muzički program.

Who's Online

We have 254 guests and no members online