Žestoki poljubac

KissSve u vezi s njima je golemo, spektakularno, monumentalno. Koncertni promotori ih najavljuju kao 'The Hottest Band In The World', njihovi se albumi prodaju u milijunskim ciframa, a fan klub im broji više članova nego Kina stanovnika. O njima su snimani igrani i dokumentarni filmovi, rađeni superherojski stripovi, akcijske figurice i tematski fliperi. Kad su AC/DC na stage instalirali top, oni su na svoj dovukli tenk, a legenda kaže da je upravo njihov basista sretnik (ili perverzni gad, ovisno o kutu iz kojeg se gleda) koji je tijekom nekoliko desetljeća duge karijere u krevet uspio odvući više od četiri tisuće žena. Oni su KISS i već godinama nisu snimili ništa vrijedno spomena. Sve do friškog 'Sonic Booma'. Jedanaest je godina prošlo od njegova slabašnog prethodnika 'Psycho Circusa'. Jedanaest su godina životarili od stare slave, sramotili se po kojekakvim reality showovima i prodavali svoj ugled u bescjenje pretvorivši se u blijedu karikaturu nekoć velikog sastava. Povjerenje pravovjernih obožavatelja moglo se vratiti samo na jedan način – povratkom korijenima. I stare prdonje su upravo to i učinile. Opet su navukli svoje maske, odvrnuli pojačala na 11 i snimili klasičnu hard rock ploču u analognoj tehnici pokazavši srednji prst vremenu koje ih je pokušalo pregaziti. Pokušalo, ali nije uspjelo ...


PREDSTAVLJAMO NAJBOLJU PLOČU STARIH ROCK BEŠTIJA U POSLJEDNJIH TRIDESET GODINA


ŽESTOKI POLJUBAC


Piše: Ante Čikotić Čiko


S obzirom da je za moju malenkost svaki novi KISS album, i još k tome dobar KISS album, ekvivalent dobitku na lotu, odlučio sam 'Sonic Boom' secirati pjesmu po pjesmu.

Stoga, ostatak teksta je namijenjen isključivo pravovjernim rockerima, nabrijanim kosijanerima sa podužim headbangerskim stažom i članovima Kiss Armyja.

Kiss

Svi ostali slobodno mogu odustati, ukoliko to nisu učinili već nakon prve dvije rečenice.

 
Dakle, krenimo redom:

1. Modern Day Delilah

J*bote, kakav početak!!! Kao kad su onomad sa stvari 'I Stole Your Love' otvorili 'Love Gun', samo još brže, žešće, jače. KISS nikad do sad nisu zvučali ovako heavy.

2. Russian Roulette

Dok njegov bas štekće poput čegrtuše spremne za napad, diabolični Gene Simmons u mikrofon ispaljuje rafale lascivnih stihova u svojoj karakterističnoj mačističko – preseratorskoj maniri. Ne znam je li to od Viagre ili nečeg drugog, ali izgleda da je stari perverznjak unatoč svojim godinama još uvijek u zavidnoj formi.

3. Never Enough

Kiss groupiesRaspoloženi Paul Stanley za mikrofonom, monumentalni riffovi i nabrijan gitarski solo, te stihovi koje je najlakše okarakterizirati kao KISS-ov programski manifest ključni su momenti ove pjesme. Ako ste ikada sumnjali u njihove motive, nakon što čujete Stanleyja kako vrišti ''…Give me life for the taking / Give me love till I'm shaking / Give me rules just for breaking / Because it's never enough, never enough, never enough…'' više nećete biti u nikakvoj nedoumici.

4. Yes I Know (Nobody's Perfect)

Još jedan Simmonsov narcisoidni egotrip čiji bi refren u slobodnom prijevodu glasio otprilike kao ''…Znam da nitko nije savršen / Ali ja sam jako blizu tome / Stoga, draga, svuci svoju haljinu…'' Tekst kao prepisan sa išaranog zida nekog srednjoškolskog WC-a? Istina, iako mislim da gospodin Simmons ipak ima puno više švalerskog kredibiliteta od nekog tamo prištićavog i prčevitog srednjoškolca.

5. Stand

'God Gave Rock And Roll To You' za novi milenij i, uz 'Say Yeah', možda i ponajbolja pjesma na ovom izvrsnom albumu.

6. Hot And Cold

Dame i gospodo, dozvolite da vam predstavim najpodcijenjeniji rock instrument: kravlje zvono. Zamislite samo kako bi zvučali klasici poput 'Honky Tonk Women' Rolling Stonesa, 'All Right Now' Freeja, 'Hair Of The Dog' Nazaretha, 'The Rocker' Thin Lizzyja ili '(Don't Fear) The Reaper' Blue Oyster Culta da im ritam nije obilato podcrtan njegovim reskim zvukom? A sad će ga 'Hot And Cold' KISS-a ponovno vratiti u modu.


Kiss


7. All For The Glory

Unatoč tome što su u pop kulturnom imaginariju ostali upamćeni kao 'klasični hard rock sastav čiji bubnjar pjeva onu sjajnu baladu' ('Beth' sa ploče 'Destroyer' (1976.) u izvedbi njihova originalnog perkusioniste Petera Crissa, op.a.), na friškom su studijskom albumu KISS učinili nešto potpuno drukčije uguravši svog starog-novog bubnjara Erica Singera za mikrofon u ovom žestokom rock raspašoju sa nenadhebivim gitarskim solom. Pjesma koja može poslužiti kao najbolji dokaz da su Eric Singer i gitarist Tommy Thayer više nego dobra zamjena za Petera Crissa i Ace Frehleyja.

8. Danger Us

Blueserski uvod u još jednu eksplozivna gitarsku rasturačinu koja se bez ikakvih poteškoća mogla naći i na nekom od klasičnih KISS albuma.


Kiss


9. I'm An Animal

Iako su KISS poznati kao sastav koji uz niz izvrsnih pjesama na ploče često ugura i gomilu nepotrebnih fillera, na 'Sonic Boomu' samo 'I'm An Animal' ostavlja dojam vožnje na automatskom pilotu. A i kao takva je bolja od gotovo devedeset posto svega što je band snimio u osamdesetima.

10. When Lightning Strikes

Nakon što nas je tijekom cijelog albuma naprosto oduševljavao svojim gitarskim baražama, Tommy Thayer je na ovoj pjesmi odlučio pokazati da se jednako dobro snalazi i u ulozi glavnog vokala.

11. Say Yeah

Izvrstan prilog tezi da su upravo KISS glavni krivci za hair metal pandemiju koja je tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća ozbiljno zahvatila doslovce sve relevantne glazbene ljestvice. S tim da maskirani demoni znaju upakirati ljepljivu pop melodiju u žestoko gitarsko prangijanje puno spretnije od gomile njihovih dosadnjikavih epigona.


I što reći za kraj? KISS album bez Petera Crissa i Ace Frehleyja, bez monumentalnih power balada koje su ih proslavile i bez pompozne produkcije, snimljen u zastarjeloj analognoj tehnici?

Zvuči kao recept za totalnu katastrofu, a upravo suprotno, riječ je o možda i najboljoj ploči starih rock beštija u posljednjih trideset godina.      Povezani članci

Who's Online

We have 147 guests and no members online